Øresunds placering som indgang til Østersøen har haft stor indvirkning på Danmarks historie som kongerige. Danske konger tjente store summer på at indføre en told, der røg direkte i den danske statskasse.
I 1429 indførte kong Erik d. 7. af Pommern en told for de ikke-danske skibe, som ønskede at sejle igennem den smalle passage mellem Sjælland (Helsingør) og Skåne (Helsingborg), der var del af Danmark frem til 1658. Hvis skibe nægtede at betale, affyrede man de kraftige kanoner på Kronborg for at tvinge dem.
Erik d. 7. byggede i sin tid Ørekrog, der var Kronborgs forgænger, som sammen med slottet Kernen i Helsingborg overvågede tolden. Også Malmøhus fæstning blev bygget for at styrke kongens magt over passagen.
Det var ved Helsingør, at skibene ventede på at betale told. På billedet ser man det gamle toldkammer, hvor klareringen af skibene fandt sted. Efter tabet af Skåne i 1658 havde danske konger stadig nok magt i sundet til at kunne opkræve tolden fra Danmarkssiden helt frem til afskaffelsen i 1857.
Øresundstolden gjorde Helsingør verdenskendt, og her finder man måske årsagen til, at Shakespeare netop valgte Kronborg som Hamlets hjem. Dog medførte tolden også store konflikter og flere krige, som kostede Danmark dyrt. Stormagterne og Danmark brugte i flere tilfælde tolden som forhandlingselement.
Efter internationalt pres på en handelskonference i 1857 valgte Danmark at ophæve tolden. Som en del af beslutningsgrundlaget var et tilbud om erstatning på 33,5 millioner rigsdaler. En rigsdaler svarede dengang til 2 kroner og omregnet var det 67 millioner kroner i 1875, eller ca. 12 års indtægter. Hvad de 67 millioner svarer til i dag, er et usigeligt højt beløb. Brasilien var et af de lande, der skulle have betalt en del af beløbet – men det skete aldrig. I 2007 eftergav daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, dog Brasiliens gæld.
I Helsingør kan du hvert år i august opleve et vaskeægte Sundtoldsmarked, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du opleve, hvordan øresundstolden satte et helt særligt præg på Helsingør by. Mere end 150 aktører fylder Havnepladsen iført historiske dragter, og du kan købe spændende varer i handelsboderne og se gammelt håndværk blive udført hos smeden, bogbinderen og skomageren. Spis skipperlabskovs og drik en genever og en skibsøl til, mens du ser soldater marchere gennem pladsen med kig ned til historiske træskibe og smakkejoller.
Din lugtesans får også lov at arbejde på højtryk, når duften af friskrøget sild, ost, tovværk, tjære, heste og hav bringer dig tilbage til, hvordan livet i Helsingør var i 1800-tallet.
Læs mere om Sundtoldsmarkedet her: http://www.sundtoldsmarked.dk/.
Kilde: Danmarkshistorien.dk og Helsingør Leksikon
Billede: M/S Museet for Søfart. Toldkammeret i Helsingør. Klareringen af Øresundstolden blev foretaget her.
Koordinater: Bredde: 56.037931
Længde: 12.654098