Sjællandsvraget fra Slaget på Reden.

Sjællandsvraget fra Slaget på Reden.

Danmarks kamp mod verdens stærkeste flådemagt, England, ud for København er et af vores mest kendte søslag.

Danmark havde holdt sig neutral og uden for europæiske konflikter i omkring 80 år, da kongens accept af medlemskab i et væbnet neutralitetsforbund sammen med Preussen, Sverige og Rusland fik vakt Englands vrede.

Danmarks flådestyrke i 1801 var svag, da den ikke var blevet forbedret som planlagt i 1790, og de 80 års neutralitet betød, at mandskabet ingen krigserfaring havde.

Til trods for, at den danske flåde var forberedt på, at der ville komme et angreb fra England, var man ikke i stand til besejre Englands store styrke med Lord Nelson i spidsen. Efter 6 timers kamp og mere end 2.000 døde og sårede accepterede den danske kronprins Lord Nelsons tilbud om våbenhvile. Efterfølgende stod det dog klart, at Nelson havde været tæt på at tabe slaget i København.

Et af de skibe, der blev sænket i slaget i 1801, ligger blot 300 meter fra kysten, ca. 800 meter fra Humlebæk Havn.

Linjeskibet Sjælland var 53,32 meter langt og 14,14 meter bredt. Skibet blev søsat d. 4. august 1787 på Holmen og havde 74 kanoner. Besætningen var under slaget på Reden på 533 mand. Under slaget fik skibet 27 grundskud, kanonerne på skibet var blevet uskadeliggjort, boven var nærmest skudt ind, og masterne var faldefærdige. Derfor satte de engelske styrker det i brand og lod det drive væk, til det sank ud for Humlebæk.

Her kan du i dag tage på et spændende historisk dyk og opleve resterne af det historiske skib. På havbunden ligger en del kraftige egetræsspanter. Spanter er træstykker, der lægges ned tværs på kølen inden i fartøjet, og som bidrager til at støtte konstruktionen. Bunden af skibet ligger også tilbage, sammen med ballasten, som ligger på bunden.

Vraget er et godt begynder-dyk, da det ikke er dybere end fire meter.

Så hvis du har en lille historiker gemt i maven, eller bare er interesseret i et spændende historisk sted at dykke, så læg vejen forbi Humlebæk Havn og Sjællandsvraget.

Kilde: Vragguiden.dk

Billede: M/S Museet for Søfart. Farvelagt tegning "Slaget på Reden" af C. Butty.

Koordinater:  Bredde: 55.976878
Længde: 12.559178

Andre Søkortsfortællinger

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk