Se Udkantsdanmark i et andet lys

Se Udkantsdanmark i et andet lys

I dag taler vi meget om, hvordan ”Udkantsdanmark” er ved at blive affolket, da danskerne flytter ind til storbyerne, hvor der er flere beskæftigelsesmuligheder. Kommunerne kæmper om at tiltrække nye beboere og arbejdspladser, så deres byer kan overleve. Disse kommuner ligger ofte langs ”kanten” af Danmark, hvilket også betyder, at kystområder bliver ramt.

Hvis vi går tilbage i tiden til før biler, tog og broer, så var billedet af Danmark dog et helt andet. Danmark har i århundreder været en af verdens førende søfartsnationer med handel, fiskeri og militær. Søfolk og havnebyer har derfor været en vigtig del af Danmarkshistorien i mere end 600 år. Det har også været med til at forme, hvor nogle af landets største byer ligger i dag.

Da man skulle sejle for at komme rundt i landet, var de kystnære områder – det, vi mange steder kalder provinsen i dag – netop de steder, hvor der var mest handel og flest arbejdspladser. Alt var tæt på fra vandsiden, selvom transporttiden fra by til by og land til land var lang med bådene. Det eneste sted, der virkelig var langt væk for næsten alle, var Vestjylland med dårlige havne og dårlig jord. Alle andre steder sydede og boblede det af national og international handel og industri.

Så næste gang du hører ordet Udkantsdanmark, eller du sejler fra havn til havn, så tænk på, hvordan vores opfattelse af vores land har ændret sig.

Du kan lære mere om Danmark som handlende søfartsnation på M/S Museet for Søfart i Helsingør – som i øvrigt igennem århundreder har været byggested for skibe. Helt unik arkitektur danner rammen om fortællingen, da museet ligger midt i den nyrenoverede Kulturhavn Kronborg – under jorden.

Kilde: M/S Museet for Søfart

Billede: VisitDenmark / Jan Kofoed Winther

Koordinater:  Bredde: 56.106237
Længde: 11.963808

Andre Søkortsfortællinger

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk