Gilleleje Kirkeloft

Jødernes flugt fra besættelsesmagten

Nordsjællands kyster og områdets beboere reddede størstedelen af den danske jødiske befolkning under 2. Verdenskrig. I området ved Gilleleje kan du opleve en række mindesmærker, som markerer områdets dramatiske medvirken i redningsaktionerne, der dog ikke alle havde lykkelig udgang.

Danske jøder var relativt trygge under samarbejdspolitikken mellem Danmark og Tyskland fra 1940 til 1943 under 2. Verdenskrig. Den specificerede, at man ikke måtte diskriminere mod dem. Men da samarbejdspolitikken brød sammen d. 29. august 1943, så det skidt ud for jøderne: Tyskerne gik straks i gang med at planlægge deportation af jøderne til de frygtede koncentrationslejre.

Men danskerne gjorde oprør. Der blev hurtigt dannet netværk af borgere og modstandsbevægelsen, og deres mål var at hjælpe jøderne med at flygte over sundet til Sverige. Heldigvis var det lykkedes størstedelen af danske jøder at flygte til Sverige, da det blev oktober i 1943.

7. oktober 1943 blev dog en skæbnesvanger dag for nogle af de jøder, der var tilbage i landet.

76 jøder havde gemt sig på Gilleleje Kirkes loft med hjælp fra kirkens pastor og andre Gilleleje-beboere. Faktisk deltog en stor del af landsbyens indbyggere i redningsaktionerne på forskellig vis.

Jøderne på loftet af Gilleleje Kirke havde forsøgt at komme med fra havnekajen tidligere på dagen, hvor der havde været en stor redningsaktion, men de var blevet efterladt i kaosset på havnen.

Fra loftet kunne de se Sverige i horisonten, mens de ventede på at blive sejlet i sikkerhed i kuttere fra havnen. De håbede alle, at de ville blive reddet, som så mange andre jøder var blevet det i Gilleleje.

Desværre var de ikke så heldige. En stikker havde afsløret dem til Gestapo, som kom efter dem i de tidlige morgentimer. Kun én undslap nazisterne, nemlig en ung dreng, som havde gemt sig så godt på loftet, at de ikke fandt ham. Fra Gilleleje blev de tilfangetagne jøder overført til ”Jødelejren” i Horserød og derfra til Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet.

Da Gestapo var gået, lå kun ofrenes små ejendele tilbage på loftet af kirken: Briller, sko og regnfrakker som et sørgeligt syn oven på en tragedie.

Men befolkningen i Gilleleje gav ikke op. I den følgende uge hjalp de cirka 500 jøder til Sverige. De modige fiskere fra Gilleleje, som sejlede til Sverige med båden fuld af jøder, kunne dog ikke alle vende tilbage igen: Deres fiskerbåde blev nemlig indregistreret i Sverige, og de måtte derfor sejle i svensk farvand frem til befrielsen af Danmark i 1945.

Også en gammel udskibningsmole ved Nivaagaards Teglværk blev brugt til transport af danske jøder til Sverige. Omkring 900 mennesker slap væk fra nazisterne alene fra den havn.

Efter 2. Verdenskrig er der sat flere mindesmærker op rundt omkring i Gilleleje by. Både for at mindes jøderne, men også de mange fiskere, der mistede livet på havet på grund af søminer. I Gilleleje Kirke hænger der på loftet en takketavle fra Israel for befolkningens indsats under 2. Verdenskrig. Lysestagerne, som kirken også har modtaget som tak, står nede i kirken, hvor de er i brug, og i våbenhuset kan du se en lille medalje, som kirken har modtaget som tak fra de overlevende fra Theresienstadt.

Det er i dag muligt at besøge kirkeloftet og mindes de mange tragiske skæbner, og du kan også komme på offentlig omvisning hver torsdag fra sidst i juni til midt august fra 14-15. Læs mere på kirkens hjemmeside.

Kilde: Gilleleje Kirke, Netavisen Gribskov og Theresienstadt.dk

Billede: Gilleleje Kirke.

Koordinater:  Bredde: 56.130261
Længde: 12.311408.

Andre Søkortsfortællinger

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk