Det er sikkert ikke første gang du besøger en af Danmarks mange smukke øer. Ud over halvøen Jylland, er der 443 navngivne øer på søkortet. 77 af øerne er beboede, og på 54 af dem bor der mindre end 1000 fastboere. I 2022 kan tre personer i Danmark kalde sig for eneboere.
Sådan er det dog ikke på Agersø, hvor der i dag bor godt 200 fast på øen. Efter mange års faldende indbyggertal på de danske øer, kan Agersø glæde sig over, at befolkningstallet er stigende.
I begyndelsen af 1900-tallet boede folk tæt på de små øer. På Agersø levede 449 personer side om side i 1901 og indbyggerne levede som i resten af Danmark af landbrug og fiskeri. Men ligesom på de fleste andre øer, ændrede dette billede sig i sidste halvdel af århundredet og nedgangen fortsatte i begyndelsen af 2000-tallet og nåede i 2015 ned på 169 med adresse på Agersø.
I dag får øerne igen nye beboere, og en af tilflytterne til Agersø er Christel Mydske. Sammen med sin mand og deres tre teenagebørn pakkede de livet i Nordsjælland sammen i efteråret 2021 for at blive øboer og overtage Agersø kro.
Christel Mydske fortæller:
– Børnene troede vi havde tabt forstanden, da vi besluttede os for at flytte til Agersø. Men de kom hurtigt til at elske det. De tre teenagere ledte jo ikke efter et nyt ungdomsliv, men fandt hurtigt ud af, at ø-livet er fyldt med positive overraskelser. Efter et år på øen vil ingen i familien have gjort det anderledes.
Christel Mydske fremhæver blandt andet et meget stærkt fællesskab på øen for alle generationer, og roen, der allerede på færgen breder sig helt ind i sjælen. Hele familien er overrasket over, hvor let det har været at blive en del af øsamfundet på Agersø. Alle, både gæster og fastboende hilser på hinanden og falder let i snak.
Christel Mydske og hendes familie holder åbent hele sommeren på Agersø Kro, der trækker mange gæster til, også fra fastlandet. Bygningerne har gennemgået en større renovering og står overfor at udvide sengekapaciteten, så de kan leve op til efterspøgselen.
De gode færgeforbindelser til Sjælland spillede ind på familiens beslutning om at blive øboere. Den gør det let for børnene at passe deres skolegang, og for forældrene at få leveret varer til kroen. Og så kan kroens tilrejsende gæster nyde en god middag i ro og fred og alligevel nå færgen hjem. Men muligheden for at snuppe færgen og komme fra øen, hvis ø-livet skulle blive for kedeligt, har familien slet ikke haft brug for:
- Efter vi er kommet hertil, er det rigtig svært at komme herfra, fortæller Christel Mydske.
Læs flere historier fra Agersø eller udforsk spændende fortællinger fra andre steder.
Lær desuden mere om Agersø havn her.
Kilde: Danmarks Statistik
Du kan finde Agersø Kros hjemmeside her.
Christel Mydske