Omø Mølle
Øfortællinger på haveguide.dk

Det hvide brød blev bagerens skæbne

I 1880’erne var der et befolkningstal på lige under 300 beboere på Omø. Det var dengang, hvor alle småøer og landsbyer i Danmark havde en del flere forretninger og småerhverv, end det vi kender i dag.

På Husmandsstræde 5 i Omø By havde bager og møller Niels Christen Nielsen Møller en bagerforretning, der forsynede Omø-boerne med nybagt rugbrød med rugmel fra hans egen mølle på Havnevej.

Men i 1880’erne åbnede en anden bager sin forretning med bageri i udkanten af landsbyen. På Dragesvej 2 blev der nu solgt hvedebrød af hvedemel fra møllen på Ørevej. Beboerne på Omø var begejstrede for det nye hvide brød, og den gamle rugbrøds-bager Niels blev så fortvivlet over alle de kunder han mistede til den nye bager, at han tog en meget drastisk og sørgelig beslutning.

Det fortælles, at Niels gik ud til sin mølle på Havnevej og satte ild på møllen. Mens Møllen stod i brand, kravlede rugbrødsbageren op i møllen og hængte sig, med de knitrende flammer omkring sig.

Den anden bager fortsatte med at bage hvidt brød til Omø-beboerne. Men hvedebrøds-bageren, der havde succes med sit hvide brød, havde det efter sigende ikke selv godt, efter den begivenhed.

I den danske folkemindesamling ligger flere interessante interview med beboerne på Omø fra begyndelsen af 1900-tallet. Denne fortælling kommer fra en af de interviews, der dengang blev lavet. Andrine Møller, der var enke efter rugbrødsbager Niels, fortæller om den tragiske slutning på hendes mands liv. I den fortælling forlyder det, at den dygtige hvedebrøds-bager efterfølgende led af mareridt hver eneste nat.

De to bagere lå i Omø By, der ligger 20 minutters gang fra havnen. Havnevej fører op til byen, og det var her Rugbrødsbagerens mølle lå. Den er jo som bekendt brændt og i dag er der åbne marker hvor møllen lå. Bygningerne hvor hans bageri lå, ligger på Husmandsstræde 5 oppe i byen. I dag er huset bygget om til privat beboelse.

Godt 250 meter herfra lå den anden bager på Dragesvej 2. Her har der været bageri helt frem til 1984. Bygningerne er i dag privat beboelse. Møllen der malede det hvide hvedemel, ligger 300 meter derfra på Ørevej 9. Møllebygningen er der stadig og er bygget om til privat bolig.

I dag er der ikke længere bageri på Omø. Omøboerne og øens gæster kan dog stadig købe brød og andre fornødenheder hos købmanden, der ligger i Omø By. Det er vigtigt at støtte de sidste små forretninger på øerne, så ikke de sidste butikker må lukke.

Læs flere historier fra Omø eller udforsk spændende fortællinger fra andre steder.
Lær desuden mere om Omø Havn her.

Kilde: Historien Hus

Adresse

Omø Havnevej 101
4230 Omø
Danmark

Andre Ø-fortællinger

i sejleruniverset Småøerne
Copyright 2024 © Havneguide.dk