Svend Tveskæg
Øfortællinger på haveguide.dk

Bjerglandskab i midten af Danmark

Sejerøs natur er meget smuk og speciel. Mere end 60 navngivne bakketoppe løber i to ”bjergkæder” på langs af øen, der gør landskabet anderledes, end det typiske danske flade land.

Kongshøj er med en måling på 30 meter over havet, Sejerøs højeste punkt. Godt nok lyder endelsen ”høj” beskeden, men de forhistoriske Sejerøboeres stolthed over det bakkede landskab lader sig ikke skjule, for man finder mere end 30 høje med navne, der ender på -bjerg.

Det er ikke kun navnene på det bakkede landskab, der er storslået. Dyre- og fuglelivet har det godt på øerne, hvor råvildt, hare og fasan kan opleves hele året, sammen med de mange vadefugle, småfugle og rovfugle på Sejerø bugtens største ø. Den lille sorte alkefugl med de røde ben, tejsten, yngler også på Sejerø, og den er af øboerne blevet udnævnt til at være Sejerøs nationalfugl.

Helt vildt er det, at omkring 100 smukke påfugle lever vildt på Sejerø, for det er det eneste sted i Danmark det kan opleves.

Svend Tveskægs fredsmission

Navnet Kongshøj er på ingen måde udtryk for beskedenhed, for den ligger ovenpå et højdedrag, der kaldes for Bjerget. Højen ligger på Bjerget, og på højen ligger også en bronzealder høj. Vi er på den sydøstlige ende af Sejerø, med god udsigt ud over Sejerøbugten og Østersøen. Der er en vandresti, der går rundt om Bjerget, og stien fortsætter også helt op til Kongshøj.

Her på toppen af Sejerø har Svend Tveskæg engang været fredsmægler i en strid mellem jarlen fra Bornholm og jarlen fra Skåne.

Ufreden var opstået fordi Jarlens sønner fra Bornholm havde været på røvertogt i Skåne. De var blevet opdaget og Svend Tveskæg måtte træde til for at sikre freden. Fredsmæglingen foregik efter sigende på Sejerø og blev beseglet med ægteskab mellem jarlernes sønner og døtre.

I en gammel historiebog fra 1700-tallet omtales det, at Svend Tveskæg holdt et Seyarting på en ø i 993. Et ting er et møde, og man mener, at det foregik på Sejerø, og at Seyar var navnet på øen dengang.

Sikkert er det, at der i 1852 blev fundet en stor sølvskat på Sejerø. Skatten er blevet gemt på øen kort efter 950, men nu ligger den på Nationalmuseet.

Kongshøj ligger 5 km. øst for havnen og er en god vandrerute, der går langs kysten på Skansevej det meste af vejen. For de vilde vandrere venter en smuk tur på godt 24 km., hvis man vælger at fortsætte hele vejen rundt om Sejerø.

Læs mere om Sejerø.
Se kort over Sejerøs høje og bjerge.

Udforsk spændende fortællinger fra andre steder.
Lær desuden mere om Sejerø Havn her.

Andre Ø-fortællinger

i sejleruniverset Småøerne
Copyright 2024 © Havneguide.dk