Johanne foto Merete Ettrup
Øfortællinger på haveguide.dk

Da Strynø stak til søs

Engang var Strynø hovedsagelig beboet af søfolk. Det er tydeligt at se, når man besøger Strynø By, hvor de idylliske små skipperhuse fra sidste halvdel af 1800-tallet fortæller om storhedstiden for den danske handelsflåde på verdenshavene.

Strynø havde hverken dengang, eller i dag, en stor havn med plads til losning og skibs-håndværkere, der kunne betjene de store sejlskibe. Men det havde skibsrederne på Ærø, og de var fra midten af 1800-tallet på evig udkig efter arbejdskraft til den hastigt voksende handelsflåde. Det gav arbejde til Strynboerne, der med job på de store sejlskibe kunne blive boende på øen. Befolkningstallet på øen steg og steg og nåede højdepunktet, i slutningen af 1800-tallet, med 800 indbyggere.

Gå en tur igennem Strynø By og læg mærke til de fine huse, der udgør byens kerne. For sømændene fik bygget mange huse i Strynø By, hvor der var masser af ledige grunde efter udflytningen af byens gårde i 1810. Sømandshusene stammer fra perioden 1860 – 1910, hvor det først var almindelige sømænd, og senere skippere og fiskere der satte sit præg på byen.

Sømændene fra Strynø satte ikke bare sit præg på Strynø, men også om bord på de skibe de tog hyre på. Efter sigende var der i sejlskibstiden i Marstal et motto om, at der ikke måtte være flere Strynboer om bord end der var master på skibet.

Det var de unge, der drog ud i verden om bord på de store sejlskibe. Når de kom hjem igen, havde de oplevet verden og bragte fortællinger og varer med hjem fra alle verdenshjørner. Og for nogle af de unge havde turen også været et møde med kærligheden, der betød nye indbyggere og nye kulturer til øen.

Nu er sejlskibstiden, og sømændenes tid på Strynø for længst borte, men husene står der endnu. I dag bor der omkring 200 fast på øen, og der er både købmand, skole, børneinstitution og ældreboliger. Og med 18 forskellige nationaliteter blandt de nuværende øboere, er Strynø stadig en ø med stærke bånd til resten af verden.

Udforsk spændende fortællinger fra småøerne.
Lær desuden mere om Strynø Havn her.

Kilder: Kulturministeriets atlas over Langeland.

Strynøs egen hjemmeside.

Adresse

Strynø Brovej
5900 Strynø
Danmark

Andre Ø-fortællinger

i sejleruniverset Småøerne
Copyright 2024 © Havneguide.dk