Fossiljagt
Øfortællinger på haveguide.dk

Fur er fyldt med skeletter og vulkansk aske

Fur er noget helt specielt. Ikke bare i Danmark, men i hele Norden finder man kun det særlige kalkfrie moler i den vestlige del af Limfjorden, og særligt omkring Fur.

Det specielle moler menes at være dannet i en kombination af smeltet is fra Nordpolen, vulkansk aske og skiftende klima, dengang for mere end 55 millioner år siden. Materialet var blødt, og har dengang omsluttet livet på land og i vand, så vi nu 55 millioner år senere kan se meget velbevarede dyr og planter fra dengang.

Moleret rummer derfor historien om livet i havet omkring Fur, som det så ud for 55 millioner år siden. Her er der fundet verdens ældste hestereje, foruden muslinger, snegle, søstjerner, slangestjerner, rejer, fugle, skildpadde, havslanger, krabber og ca. 75 forskellige arter af fisk.

Tag på fossiljagt

Tænk at være den første i 55 millioner år, der ser på et lille dyr fra fortiden. Det er en stor oplevelse for både børn og voksne at gå på jagt i molergraven. Man kan selv gå på jagt, eller man kan tage med på en guidet fossiljagt med Fossil- og Molermuseet og Fur Museum.

Gør du et fossilfund, kan du tage det med hjem, medmindre det er et Danekræ. Danekræ er betegnelsen for et sjældent fund eller fossil, der kan være hele, eller store dele af, dyreskelletter og kranier. Danekræ tilhører staten og skal afleveres til et af statens naturhistoriske museer.

På Fur Museum udstilles de bedste fund fra museets ret enestående samling af forsteninger fra moleret. Museet har også en særudstilling med nye fund, og måske kan du finde et helt særligt fossil til museets udstilling? Man kan i hvert fald altid tage sine fund med på museet og få mere at vide om hvad det helt præcist er, man kan se i Furs unikke moler.

Fur Museum ligger 1,5 km fra Fur Havn, en gåtur på under en halv time.

Læs flere historier fra Fur eller udforsk spændende fortællinger fra andre steder
Lær desuden mere om Fur Havn her.

Kilde: Fur Museum 

Adresse

Stenøre 11
7884 Fur
Danmark

Andre Ø-fortællinger

i sejleruniverset Småøerne
Copyright 2024 © Havneguide.dk