Orø har igennem historien spillet en større politisk rolle, end man kan sige den gør i dag. Dengang vandvejene var hovedforbindelsen mellem landsdele og byer, lå Orø meget centralt placeret i forhold til endnu større dele af Sjælland, end tilfældet er i dag. Og før inddæmningen af Lammefjord i 1873 og Sidinge Fjord (Påbegyndt i 1841) kunne man sejle langt ind i det område vi i dag kender som Nordvestsjælland.
Det er nok grunden til, at Orø frem til 1608 var kongens ejendom. Der var en god jagt, og herfra kunne regenten holde øje med hele Nordsjælland.
Det kongelige overhoved der i dag er mest kendt for sin forbindelse til Orø, er Margrethe 1 (1353 – 1412). Hun var kongedatter, og som mor til Oluf, der kun var 5 år, da han blev konge i 1376, blev hun formelt Danmarks hersker, selv om arvefølgen dengang gik uden om kvinderne.
Margrethe 1 og Oluf har flere gange været på Orø. Ifølge sagnet, skulle de have haft et slot på øen og drevet jagt, men helt sikkert er det, at der er fundet et kors på Orø med påskriften: Oluf Konge.
Orø Korset er meget fint bevaret, selv om det er lavet omkring 1050-1100. Originalen kan ses på Nationalmuseet, men der findes en kopi af korset på Museet Orø Minder, der ligger i landsbyen Bybjerg omkring 1,5 km fra Orø Havn, lige ved siden af Orø Kirke.
I 1608 år stod Christian den 4 som så mange gange før og manglede penge. Det var dyrt at føre krig, og bygge alle de slotte og imponerende bygninger i København, som vi stadig kender mange af i dag. Kongen solgte Orø til Roskilde Domkirke, der ejede Orø indtil landmænd på øen 250 år senere fik lov at købe jorden fri af kirken og blive selvejere.
Besøg Museet Orø Minder.
Vil du vide mere om Orø’s historie?
Læs mere om Orø.
Læs flere historier fra Orø eller udforsk spændende fortællinger fra andre steder.
Lær desuden mere om Orø Havn her.