Du finder Økosamfundet Dyssekilde ved Torup på strækningen mellem Frederiksværk og Hundested. Økosamfundet er en af Danmarks ældste økologiske landsbyer, som blev grundlagt i 1989.
Landsbyen dækker i alt 14 hektar, hvoraf halvdelen er udlagt til bebyggelse og halvdelen til økologisk landbrug. Størstedelen af byen er, ikke overraskende, bilfri zone.
Fem ildsjæle skabte ideen om et økologisk samfund baseret på en livsfilosofi om fællesskab, tolerance, respekt og bæredygtighed. Hvor der før blot var en kartoffelmark, bor nu omkring 200 mennesker – Nogle i mere traditionelle rækkehuse, men mange også i mere eksperimenterende huse bygget af genbrugsmaterialer. Nogle af de bæredygtige løsninger i byen er spildevandsrensning, affaldssortering, solceller og -fangere og grøntsagsdyrkning. Fællesspisning er også en vigtig del af byen, som er inddelt i seks boliggrupper med hver sit praktiske gøremål og sociale aktiviteter: Bifrost, Dysager, Højager, Månen, Solpletten og Yggdrasil.
Hvert år besøges landsbyen af mange tusinde danske og udenlandske gæster, der vil se de smukke huse og opleve livet i økosamfundet. Du kan få en rundvisning i Dyssekilde, hvis du vil opleve byen med en kyndig guide, som kan fortælle om husenes opbygning, opvarmning og kongstanken bag byen. Her får du et helt unikt indblik i livet i en 100% økologisk landsby. Du er også velkommen til at besøge landsbyen på egen hånd og gå rundt på grusvejene og forestille dig, hvordan dit liv ville være i en økologisk, bæredygtig by som denne.
På din tur rundt kan du besøge nogle af byens kunstnere eller helsekostbutikken Taraxacum, opkaldt efter mælkebøttens videnskabelige navn, hvor du kan få økologiske og biodynamiske varer. Café Torup byder på mad lavet helt fra bunden og med 85% økologiske produkter.
Om sommeren, i den tredje uge i juli, er der Bevægelsesfestival i Torup, hvor du kan prøve forskellige former for aktiviteter fra hele verden, såsom dans, sang, yoga, Qi Gong og meget mere. Socialt samvær er i højsædet under festivalen.
Himmelstorm Festivalen sidst i juli beskriver sig selv som ”verdens rareste øko hippie festival”. Her kan du komme og lytte til fantastisk musik i et grønt frirum med kunstneriske og sociale installationer, økologisk mad og øl – og en helt særlig, nær og magisk stemning tæt på naturen.
Kilde: dyssekilde.dk
Billede: VisitNordsjælland
Koordinater: Bredde: 55.984574
Længde: 11.944323