Maritime nyttehaver i Kulturhavnen
Gæve historier

Maritime nyttehaver i Kulturhavnen

Vidste du, at man kan anlægge haver under vand? Og hvad man gror der? Hvis du besøger Kulturhavnen, kan du måske se det med egne øjne.

Helsingør Kommune og Øresundsakvariet gik i foråret 2016 sammen om at anlægge en maritime nyttehave. Den består af flere hundrede muslinger, en såkaldt muslingefarm, som nedsænkes i havnen på wires med liner på. De blev købt som et færdiglavet kit af den københavnske NGO ”Maritime Nyttehaver”. Muslingerne starter som små larver, som svømmer hen og sætter sig på linerne i vandet. Her vokser de sig større og større i deres levetid på ca. 2 år.

Muslingerne er renere end normalt, da de ikke ligger på havbunden. Desuden er produktionen meget bæredygtig, da man ikke skader havbunden, når muslingerne høstes.

Konkret skal Helsingørs maritime nyttehave dog bruges til at undervise skolebørn om muslingernes cyklus og lade dem komme helt tæt på. Men der ligger også meget signalværdi i at have farmen: Helsingør Kommune investerede i en muslingefarm, da de mente, at det var oplagt som havnekommune at gøre noget særligt med muslinger. De ønsker at opmuntre folk til at spise flere muslinger og lære mere om dem, så de mange muligheder, der ligger i muslinger, synliggøres. Muslingefarmen skal således også bruges i forbindelse med større events og i sommerferien, hvor man kan vise muslingerne frem for besøgende og holde foredrag.

Selvom muslingerne trives i vandet ud for havnen, kan man desværre ikke spise dem. Det kræver nemlig meget dyre analyseapparater, for at man må indtage dem som fødevarer, så derfor er de kun til formidling. Til gengæld kom der sidste år til ”Vild med vand”-arrangementet kokke fra en lokal restaurant, som tilberedte dampede muslinger andetsteds fra, som man kunne smage.

Hvis du vil se muslingerne, så skal du stå med ryggen til Kulturværftet og gå over mod Kronborg – her ligger de i havnen. De kan dog være meget svære at se, da farmen ikke har så meget gennemstrømning i vandet, og der derfor dannes mange alger. Men hold øje med Helsingørs kalender – og kig forbi en dag, der er events eller foredrag om muslingerne, så du kan lære mere om de spændende og delikate havdyr.

Kilde: Helsingør Kommune og sn.dk

Billede: VisitDenmark / Luckyday – Nordic Cookery

Koordinater:  Bredde: 56.037132
Længde: 12.615988

Andre Gæve historier

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk