Historien om Norskestenen
Gæve historier

Historien om Norskestenen

På Hornbæk Havns vestre mole finder man et lidt anderledes mindesmærke: en ubehandlet sten. Til trods for dens jævne udseende gemmer den på en særlig historie.

Den 3. september 1931 var det københavnske skib P. N. Damm på vej langs Nordnorges kyst for at aflevere sin last af træ i England, da noget gik galt.

Det var diset, så sigtbarheden var dårlig for skibets besætning, da de forsøgte at sejle igennem det smalle farvand Tjeldsundet mellem øgruppen Lofoten og fastlandet. Et kraftigt stød rystede pludseligt skibet, da det stødte på grund ud for den lille by Sandtorg.

Skibets møde med fast grund var så kraftigt, at en stenblok på hele fire tons kilede sig fast i stævnen af skibet.

Skibet sejlede til den nærliggende by Lødingen, hvor man tætnede revnerne i skroget. Utroligt nok valgte man ikke at fjerne stenblokken. I stedet besluttede man, at den først skulle fjernes, når skibet nåede Helsingør Værft, hvor skibet var bygget året før. Her blev stenen endelig fjernet og damperen hovedrepareret, inden den fortsatte med sin last til England.

Men hvordan endte stenen så i Hornbæk?

Jo, en skibsreder bosiddende i Helsingør valgte at få den store, tunge sten fragtet til sin sommervilla i Hornbæk, hvor den i flere år stod udstillet i forhaven til huset. Hvorfor, melder historien intet om. Stenen var dog tæt på at gå tabt, da husets næste ejer valgte at få den gravet ned og dækket til – Han kunne nok ikke se det fascinerende i en kæmpe sten.

Heldigvis var der to særligt skibsinteresserede fra Helsingør, som kunne huske stenens historie og havde hørt om dens tildækning. I 2014 blev den nuværende ejer af huset kontaktet, og hun mente, at stenen stadig var i forhaven. Med hendes tilladelse og mange sponsorater blev stenen endelig befriet fra sit fængsel, og den står nu stolt på sit nye fundament på havnens mole.

Stenen er hovedsageligt af mineralet dolomit, en lys grundmasse beslægtet med kalkspat. De store, meget mørke pletter på stenen er mineralet hornblende: Et tegn på at stenen engang er blevet meget kraftigt opvarmet, så de smukke, sorte krystaller formedes.

Det er næsten ikke til at tro historien, men der findes flere billeder af stenen fastkilet i dampskibets skrog. Kom til Hornbæk Havn og oplev, hvor stor stenen i virkeligheden er!

Kilde og billede: Helsingør Leksikon

Koordinater:  Bredde: 56.094168

Længde: 12.456834

Andre Gæve historier

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk