En ”naver” er en håndværker fra Skandinavien, der drager på valsen. Det betyder, at håndværkeren drager rundt i Europa og laver forefaldende arbejde inden for sit fag. Der var især mange navere i 18-1900-tallet, hvor håndværkersvende rejste ud i verden for at dygtiggøre sig inden for deres håndværk. Traditionelt var mestre inden for faget i andre lande forpligtet til at tilbyde arbejde eller et måltid mad til naveren.
Navere på valsen er præget af traditioner og regler. Som naver må man fx kun opholde sig det samme sted i maksimum seks måneder. Navertraditionen er stadig i brug, især i Tyskland og Schweiz inden for tømrerfaget. ”Wandergesellen”, som de kaldes i Tyskland, må ikke være gift og skal være under 30 år ved vandringens begyndelse. For dem er vandretiden 3 år og 1 dag, og man må ikke være tættere end 50 km på ens hjemby.
Øresundstolden, som blev opkrævet fra 1429-1857, skabte stor velstand i Helsingør-området, og de rige embedsmænd og købmænd skabte et givtigt marked for håndværkere. Naverbevægelsen har rod i det traditionelle laugsvæsen i Helsingør, der blev ophævet i 1862 som følge af næringsfrihedsloven i 1857 og ophævelsen af sundstolden. Håndværkere valgte dog stadig at rejse rundt, så efterhånden opstod lokale foreninger for skandinaviske håndværkere rundt omkring.
Naverhulen (officielt Navergaarden) i Helsingør er stiftet i 1919 og huser ”Klubben for berejste håndværkere i Helsingør”, også kaldet ”naverne”. Efter 1. Verdenskrig vendte mange håndværkere hjem efter at have arbejdet i udlandet, især længere sydpå. 16 af disse håndværkere mødtes på Hotel du Nord i Helsingør og besluttede, at det skulle være mødestedet for berejste håndværkere.
Naverhulen siges at være en af de flotteste naverhuler i Europa. Den rummer i dag en moderne lejlighed, klubbens bestyrelseslokale (Tingstuen), et arkivrum, et lagerrum (Laden) og mødelokaler (Hulen) med daglig åbningstid for klubbens medlemmer. Lokalerne har spændende souvenirs hjembragt fra fremmede lande.
I dag har klubben stadig fem medlemmer, der begiver sig ud på landevejene efter arbejde i den kendetegnende ”kluft”, der er en dragt i sort fløjl.
Gå ind på www.naverhulen.dk for at finde kontaktinformation, hvis du har lyst til at besøge dette unikke sted og få en spændende rundvisning og orientering om Naverbevægelsen, Klubben og Naverhuset.
Billede: Naverhulen.dk
Koordinater: Bredde:56.036271
Længde: 12.612395