Kongens spøgelse i Gurre Slotsruin
Gæve historier

Kongens spøgelse i Gurre Slotsruin

Tror du på spøgelser?

Når uret i Tikøb Kirketårn slår midnat, rider kong Valdemar Atterdags spøgelse gennem skovene ved Gurre med sit vilde jagtselskab og glubske sorte hunde, evigt på jagt efter bytte. ”Lad blot Gud bevare sit Himmerige, hvis jeg kan beholde Gurre”, sagde kong Valdemar trodsigt. Da han døde på Gurre Slot d. 24. oktober 1375, kun 55 år gammel, straffede Gud ham, og han vil for evigt ride rundt i sit elskede Gurre.

Eller sådan lyder sagnet i hvert fald. Men er det slotsruinens eneste spøgelse? Mon kong Valdemars elskerinde Tove, som blev myrdet i slottets badstue, også spøger?

Spøgelseshistorien kan spores tilbage til 1500-tallet. Mange af de store danske digtere, såsom H.C. Andersen, J.P. Jacobsen og Halfdan Rasmussen, har skrevet om det kongelige spøgelse. Dog er der sket en sammenblanding af historier i de mange sagn og folkeviser, som Gurre Slotsruin har inspireret: Tove var ikke Valdemar Atterdags elskerinde, men i stedet elskerinde til kong Valdemar, Atterdags forfader.

I middelalderen lå det sagnomspundne Gurre Slot på en lille ø i Gurre Sø. De ældste dele af bygningen er et tårn, der stammer tilbage fra 1100-tallet, mere end 200 år før Valdemar Atterdag byggede ringmuren med fire små hjørnetårne omkring det. Det indre tårn var bygget af kampesten, mens ringmuren blev bygget af røde munkesten.

Gurre Slot blev brugt som kongebolig og møntslageri fra cirka 1360’erne og ind i 1400-tallet. Bygningen blev formodentlig ødelagt under Grevens Fejde i begyndelsen af 1500-tallet.

Gurre blev derefter forladt og senere brugt som stenbrud, og materialer fra slotsruinen er faktisk blevet brugt til opbygningen af Kronborg Slot - Fra et slot til et andet!

Besøg slotsruinen, hvis du tør!                   

Kilde: Naturstyrelsen

Billede: VisitNordsjælland  

Koordinater:  Bredde: 56.019514

Længde: 12.50514

Andre Gæve historier

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk