De kristne vikinger i Egå
Lige nord for Aarhus finder I den smukke Egå Marina, som giver jer en gylden mulighed for at vandre gennem det daglige liv i vikingernes samfund.
Når I kommer på land og går på opdagelse, vil I opdage at netop dér, hvor Egå Gymnasium ligger i dag, er stedet hvor den den gamle vikingelandsby lå.
Egå stenen
Følger I Egå Å et stykke ind i landet, vandrer I lige hen over vikingernes gamle gravpladser, hvor en af Østjyllands mest unikke runesten, den berømte Egå-sten, blev fundet.
Teksten på runestenen lyder: ”Alfkell og hans sønner rejste denne sten efter Manne, deres frænde, som var landbestyrer for Ketil den Norske”. Manne må have været højt placeret i vikingernes samfund, for at få en sådan post og at dømme ud fra udgravninger i området, ser det ud til at Mannes landsby levede af at levere korn, mælk og heste til vikingefæstningen Aros (Aarhus).
Han gjorde dette i tjeneste for en mand ved navn Ketil den Norske, og Ketil kunne nemt have været en anerkendt høvding fra kongens egen hird. Det er også her i Egå, at forandringens vinde først slår rødder og den nye kristne tro tager fat.
Egå lå nær de store handelsveje til Aros, og mange rejsende passerede forbi, med nye tanker og ideer. Mens Aros' militære status holdt de gamle krigsguder i live, så var bondelandsbyen i Egå et bedre sted at slå sig ned og leve i fred blandt andre kristne.
I dag kan I komme på land og vandre i fodsporene af Manne, Alfkell og de andre kristne vikinger fra Egå.
Læs mere om Det Blå Østjylland - i vikingernes farvand her
v. historiker Casper Clemmensen.