Viking Tales

Vikingefortælling fra Århus Nord

Navnet Aarhus stammer fra vikingenavnet Aros, som betyder ”byen ved åens munding”, og byen var både et handelscenter såvel som en militær flådebase.

Aros var skrøbelig, beliggende ubeskyttet på den østjyske kystlinje, så vikingerne opførte et omfattende forsvarssystem af ydre flådebaser, på Samsø og Helgenæs. Samtidig blev et kæmpe Bavnebåls system organiseret således, at ingen fjende kunne sejle ind i bugten, uden at Bavnebålene blev tændt og vikingefæstningen Aros alarmeret, men Vikingefæstningens sande hemmelighed lå dog gemt i skovene bag fæstningens mure.

Den kongelige drageflåde lagde nemlig ikke til, i havet foran fæstningen, men sejlede i stedet op gennem Aarhus Å, dybt ind i landet, indtil de kom til søen der hedder Brabrand Sø. Her lå kongens vikingeskibe gemt for fjenderne, men kunne i løbet af kort tid, sejle ud gennem åens munding, for at forsvare fæstningens mure.

De mange innovative forsvarssystemer gjorde Aros uindtagelig, og Jyllands fjender skælvede ved tanken om at angribe fæstningen, lige indtil den dag, da den norske kriger-konge Harald Haarderåde sejlede ind i bugten.

Haarderåde havde lige gjort det umulige, og jævnet Danernes berømte hovedstad Hedeby, med jorden, og nu var hans drageflåde på vej mod den sidste bastion i Jylland, flådebasen Aros. Bavnebåls vagterne på Helgenæs og Samsø stod parate, men om natten faldt en mystisk tåge over nordmændenes skibe og Haarderåde førte sin drageflåde usete ind i Aarhusbugten.

 

Ved solopgang angreb Haarderåde Aros med fuld styrke, og sejlede sine drageskibe op i Aarhus Å. Præcis der hvor vi i dag nyder vores kaffe og brunch, langs åen, er stedet hvor byens forsvarere slog den første norske angrebsbølge tilbage, men Haarderåde var stædig og gik i land længere oppe langs åens bredder, præcis der hvor Magasin ligger i dag.

Her gik hans hær i land og angreb en mindre kristen forstad, som lå uden for fæstningens mure. Haralds hær plyndrede og brændte kirken, men med denne mørke gerning sluttede det norske krigsheld, og de norske vikinger blev skubbet tilbage ud i havet af en stærk dansk skjoldmur anført af Svend Ulfson, den sidste af Jelling-kongerne.

Andre Vikingefortællinger

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2021 © Havneguide.dk