Viking Tales

Vikingefortællinger - Øer Maritime

Øer Marina er skabt med et moderne design, men konstrueret som vikingerne ville have bygget det.

Hele området omkring havnen var fyldt med bebyggelser og skibe i vikingetiden. Både vikingeskibe og krigsgrave er udgravet i området. På den anden side af vigen, på Helgenæs, ligger elverkongernes hellige bjerg - Ellemandsbjerg.

Troen på elverne og andre spirituelle landvæsener var meget stærk i vikingetiden. Vikingerne troede, at elverne havde et magisk livsforløb, der forbandt menneskeheden med Asgaards og Vanaheims guder.

Ofte kan elverne medføre fare for mennesker, men hvis du sørgede for at bringe ofre til dem, vil de i stedet hjælpe og lede dig gennem livet. I hedenske tider kom folk til Ellemandsbjerg, hvor de bragte ofre og udførte ritualer.

De kunne spille viser på deres mundharpe eller tilbyde mad og mjød til elverkongen. Samtidig blev bjerget formentlig brugt som bavnehøj med bål, så vikingerne i Aros (Aarhus) kunne advares om fjendtlige vikingskibe på vej.

Den hedenske tradition var så stærk, at den fortsatte ind i den kristne tidsalder. Først da munkene begyndte at sprede rygtet om, at elverkongen reelt var en dæmon, der kidnappede unge piger og slæbte dem under jorden, begyndte traditionen langsomt at dø ud.

I dag hersker her fred og ingen farer. Gå roligt i land for at udforske Ellemandsbjerg. Bring gerne et lille offer til elverkongen på bjerget, hvis du er modig nok.

Billede: Vibeke Ingemar

 

Andre Vikingefortællinger

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2021 © Havneguide.dk