Viking Tales

Vikingefortællinger - langs Horsens Fjord

Oh! Fortidens helte hviler i bakkerne langs Horsens Fjord.

Uanset hvor man kigger rundt vil man kunne se gamle gravhøje fra sagntidens konger og høvdinge, men det er lige i indløbet af fjorden, at du finder en af Danmarks mest utrolige vikinge-sagn, legenden om kong Hjarne og spøgelsesflåden.

Ved ligbålet for den store Jyske kong Frode var hans sønner der ikke til at synge hans dødssang. Hans hirdmand, Hjarne, trådte frem og sang så smukt et minde om kongen, at Jyderne derefter valgte ham som deres nye konge.

Hjarne tog magten i Jylland og giftede sig kort efter med den berygtede skjoldmø, Alrune. Hjarne rejste sin hal på Hjarnø, mens Alrune sad på den lille nabo-ø Alrø. Kort efter fødte hun kongesønnen Endelau, der fik øen Endelave.

Snart samlede der sig mørke skyer over den jyske kongefamilie. Den afdøde Kong Frodes sønner, vendte nemlig hjem fra deres togter i Østlandene og svor blodhævn over tronraneren Hjarne og hans slægt.

Den følgende sommer angreb de Hjarne med en mægtig drageflåde i indløbet til Horsens Fjord. Kong Hjarne samlede alle sine krigere og skibe, og fra Alrø kom Dronning Alrune med hendes skibe og krigere, ja selv den unge prins Endelau sejlede ud fra Endelave med sit unge mandskab, men ak!

Skæbnegudinderne var ikke med dem! I en storm af jern og blod faldt Hjarne, Alrune og Endelau, side om side med hele deres hær, og deres drageskibe sank brændende til bunds. De blev alle begravet på Hjarnø i store stenskibe, der skulle føre den døde kongefamilie til Valhallas porte. Idag kan du stadig gå i land og finde de sidste af Kong Hjarnes spøgelsesskibe langs øens kyster.

Læs flere spændende vikingefortællinger i det østjyske farvand, via linket her

Kilde: Iga Kuriata

Andre Vikingefortællinger

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2021 © Havneguide.dk