Søkortsfortællinger

Svelmø og Hansebugten

Først kommer man over på Lille Svelmø, der på det højeste kun er et par meter høj ved normalvande. Den er indenfor de seneste årtier kommet til at hænge sammen med Græsholm på grund af tilsanding. Derfra er der fast land over til Svelmø. På sydsiden af Svelmø, hvor det højeste punkt er 15 meter over havets overflade, går en lang sandrevle kaldet Svelmø Trille langt ud fra kysten. For de mange turkajakker, der er kommet til inden for de seneste år, er det et yndet sted at trække kajakken op. Trillen er markeret med en rød bøje, som det er en rigtig god ide at overholde, selv om man kan føle sig fristet til lige at gå nogle meter inden om, inden man tager kurs mod Faaborg eller Svendborg. Når man runder trillen, ser det næsten ud som om de mange fugle, der holder til der, kan gå på vandet. Det er fordi, det aflejrede grus de fleste steder kun ligger nogle få centimeter over vandoverfladen. Det er et rigt fugleliv. Blandt andet står der ofte en række skarver (lokalt kaldet ålekrager) og får tørret vingerne.

Svelmø har med sikkerhed været beboet og dyrket fra engang i 1600-tallet og frem til vore dage. Oprindelig var der kun tale om én gård, men på et tidspunkt i 1700-tallet blev den delt op i to såkaldte halvgårde. Det blev gjort meget konsekvent ved, at der blev bygget tre stendiger, der delte øens fra øst til vest i tre lige store dele. Desuden blev der også lavet et stendige på gårdspladsen, der delte den store gård i to dele. Halvgårde/tvillingegårde kendes fra flere andre småøer, blandt andre Bjørnø og Illum i Helnæsbugten. [COLUMN]De to gårde forblev delte, indtil de nedbrændte i 1976. Derefter blev der opført et par nye huse, der i dag ikke anvendes til helårsbeboelse, men udlejes som ferieboliger. Den ene af ejerne, der har en gård i nærheden, sætter køer på græs om sommeren.

Området besøges af mange fritidsfolk. Det drejer sig især om lystfiskere, kajakroere og kitesurfere, der udnytter de lave vanddybder. De fleste kommer fra landsiden, hvor der i 2014 er blevet etableret en parkeringsplads et kort stykke fra stranden og det gamle landingssted, som ejerne benytter. Der er opsat et informationsskilt, der oplyser om færdselsreglerne på området, som man er velkommen til at besøge.

Når man har rundet Svelmø Trille og sejler mod Faaborg, kommer man ud i Hansebugt, der strækker sig helt hen til Katterød Rev og Grydeløbet. En sandsynlig forklaring på dette maritime stednavn kan være, at handelsskibe fra vore sydlige naboer i Hansetiden uden større besvær har kunnet sejle helt ind under kysten, hvor man ikke skulle mange meter fra land, før der var vand under kølen på selv større skibe. Ved indsejlingen til Nakkebølle Fjord findes stednavnet ”Bremerhage”, som meget vel kan have sit udgangspunkt i den samme periode.

Køb bogen med alle søkortsfortællingerne (inkl. søkort med QRkoder direkte til fortællingerne) på Marstal Søfartsmuseum - her online: www.marmus.dk  

 

Andre Søkortsfortællinger

i sejleruniverset Det Sydfynske Øhav
Copyright 2024 © Havneguide.dk