Søkortsfortællinger

Hjortø

Et af øhavets største klenodier er den gamle postbåd fra Hjortø. Med sin karakteristiske Hundested glødehovedmotor sejlede båden med post til Hjortø fra 1954 til 1976. Indtil 1969 sejlede postbåden op på siden af Ærøfærgen i Højesteneløbet, satte passagerer af, tog nye med – sammen med posten – og sejlede tilbage. Sømærket, hvor Hjortø ventede på Ærøfærgen, kaldes stadig Greveprikken efter skibsføreren Jørgen Greve. De sidste syv år var der en direkte rute fra Hjortø til Vornæs på Tåsinge.

Jørgen Greve stod for posten ligesom sin far, og skulle bringe post ud til de to gårde, der indtil 1965 lå på Hjelmshoved nord for Hjortø. For at komme tørskoet over det lave vand havde Greve til sommerfarten en stagepram og til vintertid en ispram. Begge pramme er ligesom postbåden Hjortø i dag under Svendborg Museum.[COLUMN]Efter Hjortøs pensionering i 1977 overtog Hjortøboen ruten. Jørgen Greves nevø, Carsten, er nu skipper på øhavets mindste bilfærge, hvor der er plads til én bil. Det er primært turister, der bruger den mulighed. De fem faste beboere kan jo knap cykle rundt på den lille ø, som Carsten siger. Hjortøboen er af glasfiber, men kan med en metalforstærkning fortil snildt klare ti centimeter tyk is, især når Ærøfærgen i forvejen har mast sig igennem Højesteneløbet på vej til Svendborg.

Flere lystsejlere afholder sig fra at besejle Hjortø på grund af dybden. Men bundforholdene skaber en tragt ind til den gravede rende, der med sine halvanden meters dybde fører ind til havnen, så muligheden er der – hvis man er forsigtig.

Hør Søkortsfortællingerne fra Hjortø, fortalt af Marstal Museum her: http://youtu.be/WaU8ICBh174

Køb bogen med alle søkortsfortællingerne (inkl. søkort med QRkoder direkte til fortællingerne) på Marstal Søfartsmuseum - her online: www.marmus.dk  

 

Andre Søkortsfortællinger

i sejleruniverset Det Sydfynske Øhav
Copyright 2024 © Havneguide.dk