Mellem Tisvilde Hegn og Liseleje by finder du Melby Overdrev – Sjællands største hede og en sand naturperle.
Arresø var tidligere forbundet med Kattegat og løb igennem det, vi nu kalder Melby Overdrev, frem til omkring stenalderen for 7000 år siden. Her blev forlandet dannet.
”Overdrev” kommer fra de gamle danske ord ”ore”, som refererer til et uopdyrket areal, og ”drif”, som er et sted, hvortil dyr drives (ordnet.dk). Tilbage i 1700-tallet lod bønderne deres kvæg græsse på den næringsfattige hede, men det forværrede konsekvenserne af den sandflugt, som den Nordsjællandske kyst har været plaget af gennem historien.
Derfor plantede man fra omkring år 1800 gran og fyrretræ langs kystlinjen for at beskytte den mod sandflugt. Især Johan Röhl gjorde et kæmpe arbejde for at modarbejde sandflugtens forsøg på at kvæle overdrevets vækst. Han byggede sandgærde, plantede sandhavre og fik kørt ler, græstørv og tang ud til området, så planterne havde lettere ved at slå rod og spire, og det lykkedes at redde den unikke natur.
Melby Overdrev har også undgået senere påvirkning: I mere end 100 år var området skydeterræn for militæret, så til forskel fra den øvrige kystlinje er der ikke bygget sommerhuse her.
Heden byder på særegen natur, som kan nydes både fra søsiden og på land. Overdrevet er fredet, hvilket betyder, at flyvesandsklitterne er bevoksede. Her kan du gå en tur i områdets spændende flora og måske være heldig at opdage den sjældne plante ”nikkende kobjælde”, som skal beskyttes og plejes nænsomt for at overleve. Det særlige klima i området resulterer også i, at der findes en række sjældne insekter og sommerfugle her. Du kan læse mere om dette på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside.
Er du fugleinteresseret, så byder overdrevet også på flere fuglearter, man ellers sjældent møder på Sjælland, såsom natravn, hedelærke og sortstrubet bynkefugl. Også den sjældne amerikanske sortand er blevet set ved Melby Overdrevs kyst. Du kan læse mere om fuglearterne i området på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.
Overdrevet plejes i dag af Skov- og Naturstyrelsen i Nordsjælland, som rydder området for uønsket opvækst i et forsøg på at redde heden fra tilgroning. Vil du være med til at redde dette smukke område, kan du to gange årligt deltage i kampagnen ”Hiv et træ”, hvor du kan være med til at fjerne uønskede vækster sammen med andre naturinteresserede. Læs mere om arrangementet her.
Billede: Halsnæs Kommune
Koordinater: Bredde: 56.020629
Længde: 11.984833