Arrenæs og Arresøen

Arrenæs er et ganske særligt sted, som har været centrum for mange forskellige begivenheder op gennem historien. Det er, som navnet afslører, et næs, der stikker ud i Danmarks største sø, Arresøen på i alt 40,7 km2.

For omkring 13.000 år siden var Arresø forbundet med det, vi i dag kalder Kattegat. Arre er et gammelt ord for farven brun – ”den brune sø”. Området har været beboet siden den ældre stenalder, og derfor kan du se mange bronzealdergravhøje her. Landsbyen Kregme menes at være fra år 500, mens byens kirke er fra midten af 1100-tallet.

Omkring år 1200 byggede Valdemar Sejr borgen Dronningholm som gave til sin dronning. Borgen blev dog nedlagt i 1500-tallet, og man mener, at sten herfra blandt andet er blevet brugt til at bygge Fredensborg Slot.

Kanalen fra Arresø og ud igennem Frederiksværk til Roskilde Fjord blev gravet i 1717-1718, da den voldsomme sandflugt i området skabte oversvømmelser for bønderne rundt om søen, men vandkraften fra kanalen blev også udnyttet til det kongelige kanonstøberi, Frederiksværk, som nu er navnet på byen.

En vigtig del af den nyere historie på næsset er Auderødlejren. Den blev bygget som kaserne, der blev brugt af Søværnets Grundskole, som var der fra 1958 og frem til lukningen i 2007. Derefter var bygningen i brug som asylcenter frem til 2014, og i 2015 blev det genåbnet midlertidigt som Røde Kors-modtagelsessted for nyankomne flygtninge. Det formodes at skulle være asylcenter frem til 2018, hvorefter bygningen bliver fuldt overtaget af en privat ejendomsinvestor.

Naturcenter Auderød Havn beskriver sig selv som ”den naturlige adgang til naturreservatet Kongernes Nordsjælland” – og de har ganske ret! Naturcentret har til formål at fremme mulighederne for aktiviteter i og om Arresøen for dem, der nyder at være i naturen. Projektet foregår i samarbejde med Naturstyrelsen Nordsjælland og fokuserer på at udbedre den gamle militærhavn, så den kan anvendes som havn for lystbåde.

Også næssets smukke natur har masser at byde på. Her er noget særligt i vente for fuglekiggere med områdets sjældne fugle. Tre fugletårne giver optimale forhold for at få øje på alt fra små isfugle til store fiskeørne. Få det bedste udsyn fra fugletårnene ved Nørremose og Auderød Skov.

Der er også rig mulighed for at fiske i Ladegårdssøen og Arresø – læs mere om det her.

Hvis du bliver træt af at gå eller cykle rundt, kan du opleve det enestående område fra søsiden – tag på sejltur med vartegnet MS Frederikke eller lej en kano og oplev søens flora og fauna på tætteste hold.

Kilde: Naturstyrelsen og Naturcenter Auderød Havn

Billede: VisitDenmark

Koordinater: Bredde: 55.988763
Længde: 12.083438           

Andre Natur og kultur

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk