Batteri fra Anden Verdenskrig

Ved stranden ud for Hornbæk Plantage finder du et levn fra 2. Verdenskrig. Til trods for, at kanonbatteriet oprindeligt blev bygget et stykke fra stranden, faktisk 10 meter fra strandskellet, så har havet ædt sig ind på det, så det nu ligger midt på stranden. Kystens hårde vejr har også været med til at blotlægge de fire kanonfundamenter, som efter en storm i 2013 nu kan opleves på stranden.

Tyskerne byggede batteriet øst for Hornbæk By i 1940. Det skulle spærre Øresund og bevogte de nedlagte miner under den tyske besættelse af Danmark.

Batteriet var bevæbnet med kanoner med en skudvidde på 9,5 kilometer og granater, der vejede 20 kg hver. Kanonerne kunne skyde 4-5 skud i minuttet.

Området var under krigen omkranset af pigtråd, og stranden og plantagen var delvist mineret. Efter krigen overtog det danske forsvar batteriet, indtil det blev nedlagt i 1958.

Hvis du går ad strandstien i plantagen, kommer du også forbi andre synlige minder om 2. Verdenskrig: Her er skabt fem kunstige høje, som tyskerne brugte som observationsposter.

Når du alligevel er i området, så er en gåtur i Hornbæk Plantage et must.

Plantagen blev anlagt i 1793 for at stoppe sandflugten i området. Her finder du fortidsminder helt tilbage fra omkring år 3500 f.Kr. På din tur rundt i plantagen støder du på talrige bronzealderhøje og endda en runddysse og en langdysse, som er gravkamre fra stenalderen.

Der er en afmærket vandrerute på ca. 8 km rundt i plantagen. Følg blot de gule pletter på træer og sten, så kommer du næsten hele skoven rundt. Skal turen indeholde endnu flere oplevelser, byder området også på shelterplads, havfiskeri, dykning og skattejagt.

Kilde: Naturstyrelsen

Koordinater:  Bredde: 56.093140
Længde: 12.481848

Andre Natur og kultur

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk