Langs Hundesteds kyst ses mange flotte ældre huse, som har været boliger for nogle af de lokale fiskefamilier gennem århundreder. De er en stor del af Hundesteds identitet, men noget andet langs kysten fortæller også en vigtig historie om Danmark.
Hundested Skanse, også kaldet Kikhavn Skanse, blev bygget i 1809. Dengang stod der otte kanoner og to morterer til affyring af granater, som blev brugt til at beskytte indsejlingen til Isefjorden. I dag står fire af de gamle kanoner stadig tilbage, og skanseanlægget kan stadig anes, skønt dele af det er styrtet i havet.
Skansens voldanlæg var helt lukket med en grøft ud mod havet. Derudover var skansen beskyttet af ekstra jordvolde. Den anden side af skansen blev beskyttet af Skansehage batteri.
Under Englandskrigene var disse kanoner i brug som en del af det, man kalder Kaperkrigen: sørøveri, hvor fjendens skibe blev kapret. Danmark forsøgte at holde sig neutral under Englandskrigene, men blev alligevel tvunget til at forskanse sig, da man nægtede at efterleve et krav fra England om at udlevere flåden. Efter et kraftigt bombardement i København måtte danskerne dog føje den stærkere krigsmagt. Små kaperskibe angreb derfor engelske fartøjer som en del af den efterfølgende søkrig, samtidig med at der blev bygget skanser for at forsvare de danske kyster, som pludselig var ubeskyttede efter tabet af flåden.
Officielt var kanonerne betjent af en såkaldt Kystmilits, som ikke gjorde militærtjeneste. Deres job var at forsinke eller afvise angreb, indtil den egentlige kampstyrke kunne nå frem. De havde ansvar for at skaffe deres egen bevæbning ud over kanonerne, og den bestod derfor af fx høtyve, knipler og leer. Hver søndag efter gudstjeneste mødte militsfolkene op til øvelse.
Tag en gåtur på skanseområdet og mærk historiens vingesus – prøv at forestille dig, hvordan det må have været at se fjendens skibe i horisonten kun bevæbnet med få kanoner og en høtyv! Nyd også områdets betagende og vidstrakte udsigt over fjorden – netop dette var årsag til skansens placering. I klart vejr kan man se ud til Hesselø, der ligger ca. 30 km ude i Kattegat.
Hvis du vil opleve affyring af kanonerne, så sker det én gang årligt ved Grundlovsarrangementet på Skansen.
Når du er i området, bør du også besøge en anden af Hundesteds spændende seværdigheder: Den berømte grønlandsfarer Knud Rasmussens hus.
Kilde: Naturstyrelsen og VisitNordsjælland
Billede: Halsnæs Kommune
Koordinater: Bredde: 55.969913
Længde: 11.849266