Hammermøllen og våbenproduktion

Ved den idylliske Bondedam i Hellebæk kan du opleve en vigtig brik i områdets historie.

Hammermøllen blev opført i 1765 i Hellebæk Skov og var en af Kronborgs syv vandmøller på Bøssemagergade, som tilsammen udgjorde Kronborgs Geværfabrik. Det var kongelige våben, der blev fremstillet her, og våbenproduktionen i området stammer helt tilbage fra den første hammermølle i Hellebæk fra 1601.

En ”hammermølle” bruges til at knuse eller formale grove sten eller mineraler ved hjælp af hamre, deraf navnet. Hammermøllen i Hellebæk Skov har to vandhjul, som kan ses på billedet. Det ene driver de to blæsebælge, og det andet hjul driver to hamre, som blev brugt til at smede geværløb, espignoler og pistoler. Løbene blev derefter boret og slebet på andre vandmøller, inden de blev trykprøvet i Proberhuset.

Møllen får vand fra de nærliggende skovsøer, og den var i drift frem til 1870, altså i mere end 100 år. I mange år kunne området levere ca. 6000 våben årligt til forsvaret og beskæftigede 150-200 mand. Våbenproduktion var således godt for området, da det skabte masser af arbejdspladser. Den tragiske del af Hammermøllens historie er, at våbnene blev brugt til at købe slaver for i Afrika.

Efter Hammermøllens drift ophørte, fortsatte byens industrielle rolle gennem Hellebæk Klædefabrik, som blev opført på Geværfabrikkens område i 1873. Den var i drift frem til 1976.

Hammermøllen drives og vedligeholdes i dag af Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening, som også har stået for restaureringen af møllen. I 1982 blev møllen genindviet, og der er nu også en café i møllen.

Foreningen har påtaget sig det store ansvar at sikre bevarelsen og formidlingen af den lokale kulturhistorie, der knytter sig til egnen. Smedjen er i dag således stadig aktiv, da den lejlighedsvis bliver udlånt til forskelligt smedearbejde, og den er åben for besøgende, så du kan få et spændende indblik i stedets unikke historie. Du kan også få en guidet tur rundt i Hammermøllen, Proberhuset og Turbinehuset.

Café Hammermølle serverer brunch, frokost og andet godt til ganen i den gamle møllebygning, så du kan afslutte dit besøg med et hyggeligt måltid i de historiske omgivelser.

Hvis du interesserer dig særligt for lokalhistorie, kan du i møllens café låne en nøgle til det nærliggende Turbinehus. Huset har en flot model af Hellebæk by tilbage fra 1826 sammen med en lille udstilling om vandkraft og elektricitet.

Læg et bidrag efter dit besøg ved at smide et par mønter i bøsserne ved smededøren eller ved våbenudstillingen.

Kilde: VisitNordsjælland og Hellebæk-Aalsgaard Egnhistoriske Forening

Billede: Wikipedia

Koordinater:  Bredde: 56.065192
Længde: 12.553886

Andre Natur og kultur

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk