Grønnessegaard Gods

Når du sejler langs kysten mod Frederiksværk, møder der dig et særligt syn, når du har passeret Sølager. Her er nemlig kik op til det smukke Grønnessegaard Gods på grund af en åbning i beplantningen.

Grønnessegaard Gods har eksisteret som herregård siden 1776, hvor hovedgården blev oprettet af Johan Frederik Classen. Gårdens oprindelige formål var at levere fødevarer til arbejderne på kanonstøberiet og krudtværket i Frederiksværk.

Bygningerne og brostensbelægningen på Grønnessegaard – som gennem historien også har heddet ”Grønnesøgaard” og ”Grønnæssegaard” – er i dag fredede som kulturarv. Godset har været ejet af mange forskellige familier gennem tiden, blandt andet af en prins. Den nuværende ejer, Ditlev Hasselbalch, er 4. generation af Hasselbalch-familien på Grønnessegaard Gods. De har ejet godset de sidste 100 år.

Til godset hører 420 hektar jord og 30 hektar skov. Jorden bruges i dag hovedsageligt til agerbrug, hvor der dyrkes korn, græsfrø og oliefrø. Derudover græsser Hereford-kvæg, får og heste også på grunden. Hver torsdag kan du købe Hereford-kød fra gårdens egne kvæg.

Grunden gemmer også på et fortidsminde fra en tid længe før godset blev bygget: Den ca. 5000 år gamle stendysse Carlsstenen. Stendysser er gravpladser fra bondestenalderen, hvor man gik fra at være jægere til at være bønder. Denne form for gravplads blev anvendt af de ledende familier i ca. 400 år i perioden 3500 f.Kr. og 3100 f.Kr. Stenene, der er brugt til Carlsstenen vejer flere tons, og det viser, hvor vigtige disse gravpladser var.

Carlsstenen blev landskendt i starten af 1900-tallet, da den blev afbildet på den nye femkroneseddel skabt af kunstneren Gerhard Heilmanns.

En vandretur til stendyssen er et dejligt pusterum. Her passerer du de åbne marker, hvor kvæg, får og heste græsser, og du kan nyde udsigten til godsets historiske bygninger – og ikke mindst den smukke fjord – før du når til den imponerende stensætning.

Er du i området i december, må du ikke snyde dig selv for et af årets højdepunkter. Grønnessegaard Gods er kendt for sit storslåede julemarked, hvor hele gårdanlægget danner rammen om mere end 60 stande. Godset er smukt pyntet op til jul, og her kan du købe eksklusive og traditionelle julegaver og -pynt: håndlavede smykker, kunsthåndværk af træ, pelsvarer, juledekorationer, designervarer og lokale og internationale delikatesser. Du kan selvfølgelig også købe dit juletræ.

Godset danner også rammen om et stort veterantræf, TimeWinder, der beskrives som ”årets store nostalgiske festival”. Her kan du opleve veteraner til vands, til lands og i luften! Læs mere her.

Kilde: Grønnessegaard Gods' hjemmeside og Kulturarv.dk

Billede: Halsnæs Kommune

Koordinater:  Bredde: 55.953786 
Længde: 11.922545

Andre Natur og kultur

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk