Omø Mosebækken Foto Poul-Erik Hansen
Øfortællinger på haveguide.dk

Trækfugle holder hvil på Omø

Omø er nok lille i størrelse, men naturen er stor. Der venter smukke naturoplevelser, så snart man er gået i land på Omø. Husk kikkerten, for der er mange rigtig gode fuglesteder på øen, fordi Omø er rasteplads for flere forskellige fuglearter på træk.

Et rigtig godt sted at kigge på fugle er ved Mosebækken, der ligger mellem Omø By og Omø Fyr, cirka 20 minutters gang fra havnen. Der er sti igennem mosen og hele vejen ud til fyret, og på stien kommer du igennem det smukke område uden at forstyrre fuglene.

Hvilke fugle du kan få øje på, afhænger af årstiden. Naturen er der jo altid, men der er igennem året stor forskel på, hvilke fuglearter du møder.

Om foråret er det især de små forårsbebudere man lægger mærke til. Viben, lærken og svalerne ses når de begynder at synge deres genkendelige sange. Viben og lærken kan godt finde på at overvintre, men når de begynder at synge, er det et sikkert tegn på forår.

Hen i midten af juli måned er der tusindvis af vadefugle, der dykker ned til mosen på Omø. Fuglene er på vej fra de Arktiske egne i nord og ned til Afrika. Nogle af de særligt sjældne fugle, der er god mulighed for at spotte på Omø, er den kobberfarvede Krumnæbbet ryle, den matriarkalske Odinshane, eller måske den lille Temmincksrylen, der er en af de mindste vadefugle vi har.

Om efteråret flokkes trækfuglene omkring mosen på Omø. De forskellige arters indbyggede ur og kompas leder dem år efter år på den samme rute og på samme tid. Og ruten har for mange arters vedkommende stop på Omø.

Ikke alle fugle er som stæren, der larmende og spektakulært tiltrækker sig opmærksomhed, når de trækker sydpå. De fleste andre fugle skal du kigge lidt længere efter inden du får øje på dem. Kigger du op vil du måske få øje på finkerne, der kommer i flokke på flere tusind fugle ad gangen. Det samme gør ringduerne på deres tur ned til Mellemeuropa. De langsomt svævende rovfugle lægger også vejen forbi Omø og mens du står og kigger op, vil du lægge mærke til, at der også er et væld af småfugle.

Turen gennem mosen fører ud til Omøs smukke gule Vinkelfyr fra 1890-erne. Historiens Hus holder nogle dage fyret åbent for besøgende. 

Læs flere historier fra Omø eller udforsk spændende fortællinger fra andre steder
Lær desuden mere om Omø Havn her.

Kilde og foto: Poul-Erik Hansen, Ornitolog og ringmærker på Omø.

Læs mere om fuglene på Omø.
Læs mere om Omø Fyr.

Adresse

Omø Havnevej 101
4230 Omø
Danmark

Andre Ø-fortællinger

i sejleruniverset Småøerne
Copyright 2024 © Havneguide.dk