Skatten i Sandet
Øfortællinger på haveguide.dk

Skatten i sandet

Til de modige og frygtløse venter en skat stadig på at blive gravet ud af sandet på Anholt. Men pas på, for det er ikke uden risiko. Dem der før har forsøgt at grave sørøveren Borris’ kostbarheder ud af sit skjul på Sønderbjerg, skal efter sigende have lidt en alt for tidlig og mystisk død.

For Borris lod sin skat grave ned på Anholt og kastede en forbandelse over den, så ingen andre ustraffet skulle røre den. Vi siger det bare og så er I advaret. Det forlyder nemlig:

…at den, der graver efter sørøver Borris´ skat – og kommer nær nok til den – brat skal forlade denne syndige verden.

Historien om sørøveren Borris´ skat blev fortalt af ældre øboer til Randers Amtsavis for snart 60 år siden. Avisens udsendte besøgte Anholt, for at indsamle mystiske historier, der blev fortalt på øen om øens fortid. Og historien om Borris var blot en ud af flere, der fandt vej til avisens spalter.

Uanset om fortællingerne fra avisen om Borris’ skat er sand, så er Anholt's historie spændende at gå på opdagelse i. De mange strandinger på østsiden ved Knoben rev, har i århundrede sat sit aftryk på øen, og under Napoleonskrigene var Anholt besat af Englænderne mere end 5 år, fra maj 1809 og frem til efteråret 1814.

Anholt er rig på historier, og et besøg på Anholt Museum er en udflugt værd. Museet ligger en halv times gang fra havnen, men du kan også vælge at gå med på en af museets guidede ture og høre mere om Anholt by og livet på øen.

Anholt Fyr er også fyldt med spændende historier, og selv om det i dag er fredet, afholder ”Anholt Fyrs Venner" guidede ture for gæster, der dog først skal krydse ørkenens sand.

Ingen har vist nok fundet Borris’ skat, der efter sigende skal være begravet i sandet ved Søndersted, cirka 4 km syd for Anholt Havn. Så måske du skal tage en metaldetektor og en skovl med til Anholt?

Museet holder i sommermånederne byvandring i Anholt By på udvalgte dage. 

Læs flere historier fra Anholt eller udforsk spændende fortællinger fra andre steder
Lær desuden mere om Anholt Havn her.

Se oplysninger om guidede ture på Anholt Fyr

Find oplysninger om Rundvisning og guidede ture på Anholt

Kilde: VisitAarhus, Anholt Havn og Anholt Museum

Adresse

Gennem Landet 61
8592 Anholt
Danmark

Andre Ø-fortællinger

i sejleruniverset Småøerne
Copyright 2024 © Havneguide.dk