Fotograf
Jens Kjær

Staksrode Skov

Vild og dramatisk natur, hvor Kattegat møder Vejle Fjord

Så snart du ankommer til Staksrode Skov, vil du lægge mærke til den imponerende udsigt over Vejle Fjord. Fra skovens karakteristiske høje skrænter kan du se helt til Æbelø og Fyn. De skovklædte skrænter er udsat for jævnlige jordskred, hvilket har skabt et særdeles kuperet landskab med nærmest terrasseformede plateauer, hvor der findes mange sjældne blomster - blandt andet fredede orkidéer. Dybe revner i jorden og væltede træer, som ligger hulter til bulter er resultatet af store naturkræfter.

Staksrode Skov er på grund af sin store biologiske mangfoldighed blevet udråbt til naturskov. Det betyder, at skoven er uberørt af mennesker. Væltede træer får lov til at blive liggende, hvilket kun gør skoven endnu mere imponerende for beskueren.

 

På vandring i skoven

I den 218 hektar store Staksrode Skov er der hele tre afmærkede vandreruter. Turene er mellem 2,5 og 5 kilometer lange, og alle tre ruter starter ved skovens parkeringsplads for enden af Stenhøjsvej. Rød rute (2,3 kilometer) og blå rute (5 kilometer) er begge egnede for gangbesværede og kørestolsbrugere på trods af det kuperede landskab. Her går du på toppen af skrænterne gennem løv- og nåleskov.

Den gule rute er absolut den smukkeste. Her kommer du gennem Lille- og Store Bjergfald med særligt voldsom natur. Turen er krævende grundet de stejle bakker, men populær blandt både naturelskere og børnefamilier. Børnene elsker at klatre rundt på bakkerne og de væltede træer. Selvom ruten kun er 2,4 kilometer lang, så afsæt god tid til at nyde naturen og udsigten undervejs.

Se ruterne på Kystlandets digitale kort (Google Maps).

 

Borgruinen Stagsevold

Følger du den gule rute, kommer du til ruinen af middelalderborgen Stagsevold i Staksrode Skovs vestlige ende. Du kan komme til den historiske borg fra 1300-tallet via en lille bro over den gamle vold. Mange folkesagn relaterer sig til borgen. Hvis ruiner kunne tale, ville den angiveligt fortælle om både sørøvere, trolde og krige.

 

Andre aktiviteter i skoven

Der er hverken cykel- eller ridestier i Staksrode Skov, men det er tilladt at cykle og ride på skovstierne. De kuperede stier langs vandet er dog kun egnet for fodgængere.

Kombinationen af løv- og nåleskov og de mange væltede træer giver perfekte forhold for svampe. Staksrode Skov er helt ideelt, hvis du vil på svampejagt i skoven og plukke lækre spisesvampe om efteråret.

Nedenfor de høje skrænter ligger Stenhøj Strand.  Den særligt lerholdige jord ved Staksrode betyder, at du kan finde mange fossiler på stranden. Tag børnene med ned på stranden og gå på jagt. Måske kan I finde en hajtand eller søliljer?

Du kan også overnatte i det fri i Staksrode Skov. Der er ikke fri teltning, men du kan finde to teltpladser. Den ene af disse har en shelter med havudsigt og plads til 4-5 personer. Shelter kan ikke bookes, så det er først-til-mølle-princippet, der gælder. Den anden teltplads i Randskoven skal bookes på forhånd.

 

Har du mod på flere naturoplevelser?

Find inspiration til flere naturoplevelser i Kystlandet på denne side. 

På denne side kan du finde inspiration til vandreture i andre af Kystlandets skove. 

Og følg dette link for tips til andre oplevelser ved Vejle Fjord. 

Adresse

Staksrodevej
7150 Barrit
Danmark

Email
tre@nst.dk

Andre Vandrestier

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2024 © Havneguide.dk