Fotograf
Sarah Green

Naturstien Horsens-Silkeborg

OBS: Nær Horsens, mellem indkørslen til Horsens Golfklub og Kærgårdsvej, er 2,5 kilometer af Naturstien i øjeblikket spærret grundet vejarbejde. Arbejdet forventes færdiggjort hurtigst muligt, så sommerens brug af stien ikke bliver påvirket. Skilte på stedet viser vej til Naturstiens midlertidige forløb.

Danmarks smukkeste jernbane

Naturstien Horsens-Silkeborg er anlagt på den gamle Bryrupbane, der i jernbanens storhedstid var kendt som en ualmindeligt smuk tur. Banen lukkede i 1968 og er siden blevet asfalteret til glæde for naturelskere.

Stien er i dag en populær vandre- og cykelrute, som løber gennem et område med stor naturrigdom. Ruten følger Gudenåens forløb og krydser den også flere steder. Man kommer gennem Bakkelandet nord for Horsens med mange af landets højeste bakker og det smukke Søhøjlandet, de dybe skove og mange søer. Den 61 kilometer lange sti er perfekt egnet til cyklister, da man kun sjældent kommer ud på trafikeret vej. Samtidig er ruten som gammel jernbanestrækning næsten flad som en pandekage.

 

Oplev jernbanehistorien langs ruten

På turen mellem Horsens og Silkeborg er der flere historiske attraktioner med jernbanen i fokus.

Du passerer flere gamle stationsbygninger undervejs på turen. Man fornemmer det liv, der har udspillet sig på stationen med ventende passagerer og banearbejdere, som har knoklet med at læsse varer og dyr på toget.

Fra den gamle jernbane er der bevaret 5 km spor mellem Vrads og Bryrup. Dette stykke udgør i dag Veteranbanen Bryrup-Vrads

 

Den Genfundne Bro

Den absolut største attraktion på ruten er en gammel jernbanebro, der krydser Gudenåen. Den Genfundne Bro var den største af sin slags i Danmark, dengang den blev bygget, og har en unik historie. I 85 år lå den nemlig gemt og (næsten) glemt i en dæmning, før den i 2014 blev fundet gik, gravet fri og restaureret til fordums storhed. I dag er det en stor attraktion med 100.000 besøgende om året. Ved broen kan du beundre den smukke natur eller nyde et måltid mad ved bredden af den rislende Gudenå.

 

Tag en pause i hyggelige Brædstrup

Hvis du synes, at 61 kilometer er lidt for meget til en enkelt cykeltur, er det oplagt at gøre holdt i byen Brædstrup, der ligger i Bakkelandet midt på ruten. Her byder flere overnatningssteder, lækre spisesteder og spændende butikker indenfor.

Er du hellere til overnatning i det fri, er flere telt- og shelterpladser også yndede mål på ruten. Alle er velholdte og må bruges af alle, der har brug for et hvil.

Hos outdoor-overnatningsstedet Holmely kan du prøve at sove i en tree top shelter, et glamping telt eller en tipi. 

 

Se ruten på digitalt kort

Følg Naturstien Horsens-Silkeborg via Kystlandets Google Maps-kort. 

 

Find inspiration til flere ruter i naturen

Se også vores tips til flere vandreruter og cykelruter i den smukke natur i Kystlandet. 

Adresse

Egernvej
8700 Horsens
Danmark

Email
shl@nst.dk

Andre Vandrestier

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2024 © Havneguide.dk