Den særlige Lynæsjolle

Måske ved du ikke så meget om bådtyper, men et sted i Nordsjælland er kendt for sin helt særlige, lokale fiskerjolle: Lynæsjollen.

Som de lokale fiskere i Lynæs siger: ”Når man ikke kan klare sig på fjorden i en Lynæsjolle, er det overhovedet umuligt at være der i en jolle".

Lynæsjollen er en traditionelt klinkbygget fiskerjolle, hvilket betyder, at den er bygget på samme måde som de gamle vikingeskibe. Skroget bygges ved, at den overliggende planke rager ud over kanten på den underliggende planke. På den måde er bådene særligt lette i vægt, da plankerne ikke behøver at være så tykke.

Lynæsjollen er stadig er en ret populær bådtype i Skandinavien, hvor den nu fremstilles i glasfiber. Dens historie rækker således langt tilbage i tiden – men også langt ud i fremtiden.

Lynæsjollens historie kan føres tilbage til ca. 1820, hvor Ole Jensen fra Frederikssund byggede en enestående, velsejlende jolletype. Det særlige ved den var den karakteristiske rundgattede agterstævn og store bredde (se billedet). Formen gjorde, at den bjergede fantastik, uanset hvor bølgerne kom fra.

Efter at en orkan i 1852 havde hærget området, og mange fiskere havde mistet livet på søen, valgte Ole Jensen at bygge fiskerbåde efter Lynæsjollens principper. Lynæs Bådeværft blev åbnet ca. 1886, først oppe på stejlepladsen og senere flyttet helt ned på havnen ved beddingen. Bådeværftet eksisterer den dag i dag, men fokuserer nu mest på reparation af alle slags både.

I mange år er Lynæsjollen blevet bygget ud fra hukommelsen og håndværksøjemål: helt uden tegninger og skabeloner. Mange har forsøgt at efterligne jollen, men det er sjældent lykkedes. Det var et særligt håndværk, som man skulle lære af sin mester.

Lynæsjollen er stadig en ret populær bådtype i Skandinavien: I 1960 var der mellem 700 og 800 Lynæsjoller i Skandinavien. I slutningen af 60’erne valgte Lynæs Bådeværft at starte produktionen i glasfiber i stedet, da det er mere holdbart, tættere og nemmere at vedligeholde.

”Lynæs Senior 18”, som er en 18 fods Lynæsjolle-type, blev gjort berømt af Svend Billesbølle. Han gennemførte i 1988-1995 sin anden jordomsejling, ”Stormy II”, i netop denne velsejlende jolletype. Svend Billesbølle døde i 2013, men han skrev en bog om sin tur. Du kan også opleve hans jolle, som er udstillet på Valdemars Slot ved Svendborg på Danmarks Museum for Lystsejlads.

Hvis du vil se nærmere på, hvordan en Lynæsjolle bygges, så har Vikingemuseet bygget deres egen jolle og dokumenteret det her.

Kilde: Wikipedia.

Billede: M/S Museet for Søfart / Christian Nielsen. Viser en opmåling af en ro-jolle af bådtypen Lynæsjolle.

Koordinater:  Bredde: 55.942775
Længde: 11.864574

Andre Aktiv i naturen

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk