Fotograf
Destination Kystlandet

Erik Menveds Borg

Voldstedet i Bygholm Park

I en lysning i Bygholm Park, ikke langt fra hotel Comwell Bygholm Park, ligger en kunstigt anlagt borgbanke fra 1300-tallet, delvist skjult af træer og bevoksning. Den i dag idylliske og fredelige park står i stor kontrast til perioden, hvor borgen blev bygget. Situationen var kaotisk i Danmark, hvor bønder og adelen udfordrede kronen i ofte blodige magtkampe. Borgen Bygholm blev bygget af Erik Menved som et forsvar for kronen i disse urolige tider.

Borgen stod højt i landskabet på en kunstigt anlagt banke, der gjorde det muligt at holde øje med trusler langvejs fra. Borgen var trefløjet – hver fløj var mellem 20 og 30 meter lang og i to etager, bygget i bindingsværk. Der er desuden fundet rester af en borgmur samt en nærliggende ladebygning, som var forbundet til borgen via en bro. Borgen var desuden omgivet af en større voldgrav.

 

Erik Menveds tvangsborg

1300-tallet er blevet omtalt som ”borgens århundrede” i Danmark. Her kæmpede kronen ikke kun med trusler fra andre magter, men også med større oprør internt fra adelen og bønderne. Det krævede et stort fokus på forsvar – både fra kronens side, men også fra deres fjender. Spredt rundt i landskabet kan man derfor stadig se levn fra forsvarsværker fra denne urolige tid. Faktisk var uroen så stor, at Danmark i en periode i århundredet ikke havde en regent.

Erik Menved regerede i perioden 1287-1319. I starten af 1300-tallet blev hans magt udfordret af et jysk bondeoprør. Kort før opførslen af borgen havde kongen tabt et slag ved Kolding. Han samlede en ny hær bestående af tyske lejetropper og slog tilbage. Kongen tvang bønderne til at betale hårde skatte og levere arbejdskraft til opførslen af en række nye danske borge, som skulle beskytte kongen mod netop bønderne.

Bygholm var en af disse fire tvangsborge. De tre andre blev opført ved Kalø, Bornholm og Viborg og udgør i dag større turistattraktioner. De fire borge blev brugt som opholdssted for kongen på hans rejser rundt i landet.

 

Nedrivningen af borgen

Op gennem 1300-tallet spillede borgen en væsentlig rolle i forvaret af landet. Ikke mindst i 1348, hvor kong Valdemar Atterdag generobrede landet, som ellers havde været pantsat på grund af gæld. I de efterfølgende rolige århundreder ejede adelsslægten Gyldenstjerne borgen. I 1600-tallet var borgen slidt og blev i 1617 befalet nedrevet. Materialerne blev benyttet til opførslen af slottet Stjernholm i Horsens.

Ved Bygholm opførtes i stedet herregården Bygholm, som stadig kan ses i parken i dag, et par hundrede meter fra borgbanken. Herregården fungerer i dag som hotel.

 

Vil du besøge borgruinen?

Borgbanken Slangebjerg ligger i Bygholm Park. Der kan parkeres på den store offentlige p-plads, som er tilgængelig fra Bygholm Parkvej, nær Schüttesvej. Herfra kan der vandres mod nord gennem parken langs legepladsen og hotellet. Banken ligger nordøst for herregårdens hovedbygning.

Bygholm Park er også tilgængelig fra centrum via banegårdstunnelen.

Parken har to fine legepladser, disc-golfbane og gode muligheder for at nyde en medbragt frokost på de mange opstillede bord/bænkesæt. I hotellets restaurant kan man i perioder af året nyde et måltid mad eller en kop kaffe. I forlængelse af parken ligger naturområdet Bygholm Sø, der er populært for vandrere.

På denne side kan du læse mere om Bygholm Park.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde. 

Nogle af fundene fra udgravninger ved borgruinen i Bygholm kan i dag ses på Horsens Museum.

Adresse

Bygholm Park, Schüttesvej 8
8700 Horsens
Danmark

Andre Kulturoplevelser

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2024 © Havneguide.dk