Fotograf
Kim Matthai Leland

Fjord til Fjord - Vandrerute

Den idylliske by Præstø byder på alt fra stokroser til Michelin restaurant og havneliv. Derfra bevæger du dig ind på Sjælland til søen Even, hvorefter du krydser Tubæk og videre Avnø Fjord og naturcenteret, hvor du kan være heldig at få øje på sæler.

Ruten går gennem det åbne land med levende hegn, kanaler og mindre landeveje og byder på både naturområder og mindre landsbyer. Først på ruten fra Præstø føres du forbi Faksinge Skov, hvor ruten efterfølgende går igennem Faksinge by ved at følge den gamle landevej mellem Præstø og Næstved.

På ruten fra Faksinge Skov til Faksinge by passeres Tubæk Å og Beldringe. Beldringe Gods er nævnt helt tilbage i 1368 og er derfor en af det helt gamle herregårde. Godset var i 1620 ejet af Christian IV og beliggende mindt i den kongelige vildtbane. Ud fra Beldringe kan man se ud over de våde enge, som er et naturge nopretningsprojekt, der strtede tilbage i 1998.

I Grumløse blev der i 1889 rejst en kreds af store sten omkring et lindetræ på bystævnepladsen. Hver sten indeholder forbogstaverne for en af byens daværende gårdmænd. Lidt syd fra Grumløse ligger Udby præstegård, hvor digteren N. F. S. Grundtvig blev født i 1783. Mellem Grumløse og Sværdborg kan man tage en afstikker nordpå, hvor kirkelandsbyen Gammel Lundby ligger.

Når ruten går gennem Sværdborg kan man besøge kirken, som har kalkmalerier fra omkring 1375-1400, som har en billedeserie med dramatiske varsler om Jordens undergang. På vej til Sallerup går ruten gennem den sydlige del Lundby Mose som nu er afvandet. For flere tusind år siden havde datidens fangstfolk deres bo- og fiskepladser her, idet mosen dengang var en stor sø.

Fjord til Fjord er en natursti, som også er åben for heste og deres ryttere.

Adresse

Havnepladsen 14
4720 Præstø
Danmark

Andre Aktiv i naturen

i sejleruniverset Sydsjælland og Møn
Copyright 2024 © Havneguide.dk