Skøre, gamle traditioner i Sletten Havn
Gæve historier

Skøre, gamle traditioner i Sletten Havn

Da Sletten Havn i 2014 kunne fejre 135 års jubilæum, var publikum på havnen vidne til noget, mange måske ville betegne som tosset opførsel.

Byen bibeholder nemlig to gamle traditioner, der stammer helt tilbage fra, da havnen blev bygget, og som man hvert 5. år på særlige jubilæumsdage udfører som en del af en stor havnefest: afbrændingen af en fregat og linedans over havnebadet. Begge traditioner blev genoptaget i 1979, da havnen fyldte 100 år.

Den ældste omtale af Sletten er i et brev fra 1562, hvor området omtales som ”Daugløkke Slette”. Dengang var der blot 11 familier i fiskerlejet, hvor der i dag ligger mere end 130 gamle fiskerhuse og forretninger.

Fiskerne ved Sletten Havn havde problemer tilbage i slutningen af 1800-tallet, da de ikke kunne betale for vedligeholdelsen af havnen. Derfor gik de op igennem byen og nærmest tiggede penge fra befolkningen for at få råd til det. I dag betaler lystbådene for vedligeholdelsen gennem deres betaling for at ligge ved pladsen, men dem var der ikke nogen af i 1800-tallet, så for at få penge ind gjorde fiskerne alt, hvad de kunne, for at tiltrække gæster til havnepladsen og få dem til at bidrage med penge.

Fregatafbrændingen var en del af underholdningen og ganske unik for Sletten Havn, som er de eneste, der gjorde og gør det. Man sejler en fregat ud i havnen og sætter ild til den til skue for publikum. Det er dog ikke hvilken som helst fregat: Hver gang bruger de lokale, gamle fiskere mere end halvanden måned på at bygge fregatten helt fra bunden i træ. Selv galionsfiguren på stævnen af skibet bliver nænsomt udskåret på ny hver gang.

Til jubilæet i 2014 var der dog så forfærdeligt vejr, at det ikke var muligt at brænde skibet af til festen. Vindstødene var så kraftige, at selvom fregatten var godt forankret ude på vandet, knækkede ankerrebet, og skibet var ved at ramme ind i stenene. Mange blandt publikum blev skuffet, da man valgte ikke at sætte ild til skibet, men det ville have været for farligt: Byen har nemlig mange stråtækte huse, som man var bange for ville kunne antændes. I stedet blev skibet brændt nogle få dage senere.

Det andet særlige vartegn for Sletten Havn er linedans over havnebadet. En line spændes ud, og så kan man forsøge sig med at gå på line over vandet. Det sker ikke sjældent, at en af de modige tipper i vandet til stor underholdning for tilskuerne. I 2014 var flere af deltagerne klædt ud i kostumer, så det var ekstra underholdende.

Du kan også få mulighed for at opleve spilopperne på havnen! Næste gang er i 2019, hvor der er 140 års jubilæum. Men hvis du ikke kan vente så længe, afholdes der havnedage hvert år i den sidste weekend i august.

Har du ikke mulighed for at komme forbi til havnefesten, er Sletten Havn også et besøg værd på andre tider af året. Sletten har stadig aktivt erhvervsfiskeri, dog ikke på samme niveau som i midten af 1800-tallet og ca. 100 år frem, hvor fiskeriets storhedstid var i området. Men du kan stadig komme helt tæt på, når der landes fisk i havnen.

Kilde: Sletten Beboerforening og Peter ”Skipper” Birch.

Billede:          Havneguide.dk

Koordinater:  Bredde: 55.953550
længde: 12.535384

Andre Gæve historier

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk