Knudeklint på Fur og Hanklit på Mors kandiderer til at blive optaget på UNESCOs liste over unikke naturseværdigheder.
De to geosites blev i 2013 optaget på Kulturarvstyrelsens tentativ liste over mulige emner til UNESCO Verdensnaturarv. Og det glæder os, for vi ved, at vi har noget ganske særligt at vise frem. Her får man lov at røre ved spor af gigantisk vulkansk kataklysme, der ikke kun spejler fødslen af Nordatlantens vulkanisme, men også startskuddet til den moderne verdens succes efter dinosaurernes fald. Med fingerspidserne fejende blidt over Klinterne kan man vandre 1,5 millioner år på 50 meter. I det ældste sorte ler med de lyse askelag er tiden 55,5 millioner år før vor tid en varm frodig verden, der snart vil blive præget af heftig vulkanisme. Den vulkanisme, der opleves i form af de mange tæt siddende sorte askelag i den lyse moler. Det er en vulkansk historie, der tager os fra den første spæde rift mellem Norge og Grønland over til den kontinentdrift, der også i dag giver kraftig vulkanisme på Island.
Under vejs langs Klinternes historie på de forgangene 1,5 millioner år, har det moderne liv, der fylder Kloden efter dinosaurernes fald fået succes. Så finder ens fingre et fossil, så er det endnu et af disse beviser, som beretter om det nye livs succes i tiden kaldet Eocæn, der betyder det ”nye liv” på græsk. Til sjov kan man også finde forstenet lort, der på græsk hedder koprolit, betydende ”lorte sten”, men de er mere til humor. En sjov tanke er, at hvor fossilet er døden for et dyr, så vidner lorten om livets gang der for længe siden, så sagt med jysk humor; finder man ikke nationens ypperste fossil kvalitet benævnt Danekræ, så kan man da finde et ret særegent Danebæ!
Dette og meget mere kan du opleve på en fossiljagt med naturvejlederne fra Fur Museum eller Molermuseet på Mors.
Og ender det hele med at være en lidt tør og støvet historie, så er der ved Knudeklint på Fur mulighed for at skylle efter med øl fra Fur Bryghus.
Vidste du at...
Moler og vulkansk aske
Moleret blev dannet over en periode på et par millioner år, og det hele startede for 55 mio. år siden. Dengang var hele området dækket af hav, og på bunden af havet aflejredes et lag på op til 60 meter, der bestod af kiselalger og fint ler. Det er det hvide ler, vi kalder moler.
Istidslandskab
Selve udformningen af landskabet skete i istiden, der sluttede for ca. 20.000 år siden. Ved Knudeklint på Fur er der et 600 meter langt profil, hvor du tydeligt kan se de mange molerlag.
Fantastiske fossiler
Molerlagene rummer imponerende fossiler fra tiden for 55 mio. år siden, hvor moleret blev dannet. Her findes alt fra en meter lang Tarpon til mikroskopiske fiskelarver: snegle, muslinger, rejer, krabber, ål og makreller.
Vil du vide mere?
Så foreslår vi, at du besøger Fur Museum.