Fotograf
Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

I Thorvaldsen Samlingen på Nysø oplever I de enestående kunstværker, som Thorvaldsen udførte, mens han ofte boede og arbejdede under sine ophold hos familien Stampe på Nysø Gods, bl.a. hans selvportrætstatue i fuld størrelse, hvis originalmodel i gips er et af museets hovedværker.

Samtidig får I fortællingerne om det levende kunstneriske fællesskab, der også blomstrede på godset i disse år, og som tæller flere af guldalderens allerstørste kunstnere, forfattere og videnskabsmænd, herunder malerne V. Marstrand og P.C. Skovgaard, digterne H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig og B.S. Ingemann samt botanikeren J.F. Schouw og naturfilosoffen Heinrich Steffens. Det er blandt andet under et ophold på Nysø Gods, at H.C. Andersen bliver inspireret til at skrive første udkast af eventyret Nattergalen.

Gå en tur i den smukke park

Nyd også en dejlig spadseretur i godsets smukke park, hvorfra I også kan se over til det flotte atelier i den private have, som Christine Stampe fik opført til Thorvaldsen i sommeren 1839. Fra parken er der en smuk udsigt ud over Præstø Fjord med havnen og den gamle købstad i horisonten.

Atelieret blev indviet med en stor fest, hvor N.F.S. Grundtvig holdt tale og døbte atelieret Vølunds Værksted. Grundtvig forfattede også indskriften, der sidder over døren, og som lyder: "Mindst er Dværgen, som i Dovre boer, Thor i Hytten findes dobbelt stor”.    

På turen rundt i parken ser I havens mange træer, planter, buske samt sneglebakken, der førhen blev brugt til opbevaring af fødevarer. Fra havesiden ser I, hvordan herregården omkranses af en flot voldgrav på tre sider, og sidst på havevandringen kan I se godsets små heste, som er af racen Dansk Miniatureheste.

Herregården Nysø er opført 1671-73 for købmand Jens Lauritsen og er Danmarks første herregård i barok stil efter nederlandsk forbillede. Bygherren er formentlig Ewert Janssen, der også står bag Charlottenborg i København. Huset består af en hovedfløj og to sidefløje med indgangen imellem. Materialerne er røde mursten, sandsten, rødt helvalmet tegltag og en granitsokkel som fundament. Der er en trefags midtrisalit på både nord- og sydsiden dekoreret med fire joniske pilastre i sandsten på et højt postament. De bærer en trekantfronton på en sandstensgesims. Der er kobbertag på frontonerne. Nordsidens risalit er yderligere dekoreret med guirlander og bladranker. Her findes et urværk med to figurer i almuedragt med hver sin klokke, der slår henholdsvis kvarterslag og timeslag. 

Nysø Gods har været i familien Stampes eje siden år 1800 og ejes i dag af Marianne Stampe Holst. Godset omfatter de tre herregårde Nysø, Jungshoved og Christinelund. Der er ikke offentlig adgang til godset. 

Parkering 

Parkeringsplads på Nysøvej (se efter P-skilt). I kommer til museet ved at gå ned mod godset og ind gennem den gule port til godsets ladegård. Museet ligger i kavalerfløjen til venstre – se efter museumsskiltet.

Adresse

Nysøvej 1
4720 Præstø
Danmark

Telefon
+4522846266
Email
thorvaldsensamlingen@gmail.com

Andre Kultur og historie

i sejleruniverset Sydsjælland og Møn
Copyright 2024 © Havneguide.dk