Fotograf
Thorkild Jensen

Liselund Lystslot og Romantiske Have

Det lille miniatureslot ligger i havens lysning og vidner om adelsparret de la Calmettes kærlighed til hinanden, til kunsten og til tidens tanker. Antoine de la Calmette byggede slottet i 1792 og opkaldte det efter hans højtelskede hustru Lisa. Her kunne de dyrke deres kærlighed i tæt pagt med naturen. 

Parret var et af 1700-tallets jetsetpar på Møn, og Liselund giver et enestående glimt af parrets privilegerede liv; fra havesalens glimtende spejle med blomsterranker og den indtagende udsigt til haven fra spisesalen og videre til det ikoniske Abeværelse, som ikke kun fortæller om Antoines dramatiske liv i Lissabon under jordskælvet i 1755, men også vidner om hele periodens verdensbillede. 

Omkring slottet ligger den bedst bevarede romantiske have i Danmark. Her falder en ro, når man træder ind, og idyllen bliver toppet med ænder, åkander og romantikkens ordnede vildskab. Antoine og Lisa rejste Europas romantiske haver tynde for at få inspiration til deres åndehul på Møn. Liselund Have byder på mange eventyr og oplevelser i form af både monumenter, dramatiske landskaber og eksotiske havepavilloner. Haven blev hurtigt et foretrukken motiv for guldaldermalerne, og den fortryller stadig i dag sine gæster. 

Liselund lystslot kan besøges på en rundvisning i deres åbningsperiode. Her kan grupper også bestille private rundvisninger - læs mere på hjemmesiden. Selve haven er åben året rundt, og adgang hertil er gratis.

Adresse

Langebjergvej 4
4791 Borre
Danmark

Telefon
+45 55812178
Email
liselund@natmus.dk

Andre Kultur og historie

i sejleruniverset Sydsjælland og Møn
Copyright 2024 © Havneguide.dk