Stort havnetorv og dige på vej i Avernakø Bådehavn

26. januar 2022
Avernakø Bådehavn Luftfoto

Det er nu lykkedes bestyrelsen for Avernakø Bådehavn at få igangsat anlægsarbejdet med højvandsikring af bygningerne ved havnen. Og det er ikke så ringe endda. For bag ombygningen ligger barske fortællinger om stormflodshændelser med store økonomiske konsekvenser for den lille ø.

Af Trine Larsen, trine@flidhavne.dk

- Vi står overfor en ombygning, der totalt vil ændre havnens udseende. Beton L-elementer, byggematerialer, gravearbejder og maskiner vil frem til det tidlige forår 2022 fylde godt på havnearealet. Men det skal jo være skidt, før det bliver godt, siger Frans Hejgaard, bestyrelsesmedlem i Avernakø Bådehavn. Både i 2017 og i 2019 blev Avernakø Bådehavn oversvømmet af ekstrem højvande. Der var i begge tilfælde tale om ”20-års hændelser”. I begge tilfælde fik havnen delvis erstatning fra Stormrådet, og omkostningerne til reparationer fra vandskader på bygninger og inventar, løb tilsammen op i en lille million. Også i 2020 blev terrænet oversvømmet, dér hvor bygninger står.

Rettidig omhu

Belært af erfaringer, besluttede Avernakø Bådehavn at sikre havnens fremtid med en samlet plan for at forhindre fremtidige oversvømmelser. - Det er hensigten, at højvandssikringen kombineres med attraktive fysiske rammer og aktiviteter for sejlende gæster, rejsende fra færgen, men også for øboerne og deres forretningsmæssige interesser. En sammentænkning af torveaktiviteter og højvandssikring vil påføre Avernakø Havn et særkende, der adskiller havnen fra de øvrige lystbådehavne i Det Sydfynske Øhav, siger Frans Hejgaard.

"Vi står overfor en ombygning, der totalt vil ændre havnens udseende". Frans Hejgaard, bestyrelsesmedlem, Avernakø Bådehavn

Havnetorv for alle

Der etableres et stort havnetorv på 500 m2 . En havne - stue er allerede etableret, som giver læmuligheder og er åben hele året rundt, for f.eks. lystsejlere, lystfiskere og vandreturister. Flisebelagte fortove skal sikre adgang til toiletterne for alle, også dem med særlige behov. Fortovet er ligeledes med til at forbinde stranden med cáfeen. Havnetorvet vil fungere som samlingspunkt og det sted, hvor besøgende finder information om øens tilbud. Der er bl.a. købmand, minigolf, gårdbutikker, multibane med fitness redskaber, skaterbane, fodboldbane, kunst, legeplads, bålplads, Natur styrelsens shelters, m.m. Der etableres podie/scene med mulighed for bl.a. salg af øens grøntsager, kunst, udstillinger, loppemarkeder, cafeens musikarrangementer og velkomstmusik under festivalen Avernax. - Efter at bestyrelsen igennem ca. tre år har arbejdet med planlægning, ansøgt fonde, udarbejdet tegningsforslag og kæmpet med myndighederne er det glædeligt, at anstrengelserne nu har givet pote, slutter Frans Hejgaard og krydser fingre for, at ø-havnens bygninger fremover slipper for vandskader.

Projektet har bl.a. fået LAG-tilskud på 490.000 kr. til "Avernakø Havn: Nyt havneområde med torv og højvandssikring”.

Læs mere på Avernakø Bådehavn.


Flere nyheder

Copyright 2024 © Havneguide.dk