Rekordår i de danske lystbådehavne

21. december 2022
Statistik om overnatninger i danske lystbådehavne 2022

De danske lystbådehavne har haft en travl sæson i 2022. Godt nok har de danske sejlere haft lidt færre overnatninger sammenlignet med de foregående Corona-år. Men til gengæld har rekord mange udenlandske sejlere sat kursen mod de danske farvande. Endda en del flere end vi har set de foregående 15 år.

Af Merete Ettrup, merete@flidhavne.dk

Trods en blandet start og lidt rigelig vind, bød sommeren i år på rigtig godt vejr, især i sidste del af sæsonen. Det betød også mange gæstesejlere i havnene, og i maj og juni nåede antallet af gæsteovernatninger i de danske lystbådehavne op på samme høje tal som før pandemien. Samlet set har de danske lystbådehavne registreret i alt 1.175.602 overnatninger i 2022. Det er godt 50.000 flere end i 2008, der ellers er rekordår for de seneste 15 år.

– De mange gæstebesøg i havnene skyldes især, at de udenlandske sejlere i stor stil vendte retur og har stået for en fremgang på hele 39% sammenlignet med 2021, fortæller Jesper Højenvang fra FLID.

Corona fik flere danskere på vandet

Selv om de danske overnatninger i 2022 er faldet 12 procent i forhold til året før, så havde lystbådehavnene samlet set 9 procent flere danske overnatninger end i 2021 og sammenligner vi med tallene for 2019 – altså inden Corona – er fremgangen på 17%:

– Vi har set et fald i besøg af de danske sejlere i forhold til de to exceptionelle gode år under pandemien, hvor vi oplevede et kæmpe skub til den maritime turisme blandt danskerne, fortæller Jesper Højenvang, og uddyber: I FLID tror vi det er vigtigt, at vi kigger rigtig meget på, hvordan vi kan fastholde de mange nye sejlerfamilier og fortsat tiltrække nye i en tid med stigende renter, inflation og meget dyre brændstof priser.

Netop disse emner, var da også noget af det, der blev talt om ved FLIDs Efterårsseminar og Havnemesse i november, hvor 300 havnefolk fra hele landet deltog. Havnene kan se tilbage på et år med meget ekstra travlhed ved broerne. Det skaber glæde i havnene, der trods bekymring for fremtiden, også kunne fortælle om mange spændende byggeprojekter og initiativer, der skal medvirke til at fastholde de mange sejlere og gøre den maritime turisme i Danmark endnu mere attraktiv fremover.

Kilde: Danmarks Statistik


Flere nyheder

Copyright 2024 © Havneguide.dk