Drømmen om en havn lever stadig i Liseleje

16. marts 2022
Havnens placering

Drømmen om en havn i Liseleje

Af Trine Larsen, trine@flidhavne.dk

I Liseleje på Nordsjælland er lokale kræfter gået sammen i et andelsselskab, der står i spidsen for planerne om en lystbådehavn i Liseleje.

Andelsforeningen Liseleje Havn A.M.B.A tæller i skrivende stund 420 medlemmer. Foreningen er i færd med at afsøge de politiske interesser i Halsnæs Kommune, hvor Liseleje hører under:

”Der er et stort antal interesser omkring en havn i Liseleje, både lokalt, og blandt borgerne i Halsnæs Kommune, hvor man har et ønske om en havn med rum til fællesskab for alle, som ikke kun indebærer bådejere, men også andre brugere. Der vil med en havn blive tænkt i bademuligheder for både børn og voksne, sauna, handicapadgang, windsurfing, fiskeri og meget mere.

En havn vil også være et samlingspunkt for byens sommerhusejere med joller, de unge, som får et sted at være og der vil blive plads til mange forskellige vandsportsaktiviteter. Derudover vil fiskerne få langt bedre forhold, end de har i dag,” siger Jens Christian Olsen, formand for bestyrelsen i Liseleje Havn.

Et støttepunkt for turister

Det nuværende Liseleje består allerede af en dækmole 70 meter ude i Kattegat og en tværgående mole, der forbinder dækmolen med stranden. Det er denne konstruktion, man ønsker udbygget til en lystbådehavn.

”En havn vil bidrage væsentligt til kystturismeudvik­lingen og udviklingen i byen. Vi kan tiltrække flere turister med den beliggenhed, som havnen har, da den vil fungere som et tiltrængt støttepunkt for både sejlerturister, cyklister, vandrere og fuglekiggere,” siger Jens Christian Olsen.

I den lo­kale debat rejses der tvivl ved behovet for en havn, uanset de mange an­delshavere. Og der spørges ind til, om de andre havne i nærområdet vil opfatte det som en trussel, hvis man anlagde endnu en havn. Derfor blev der i 2017 foretaget en interessentinddragelse, hvor bl.a. Hundested, Lynæs og Frederiksværk havne blev interviewet om dette. Resultatet var, at ingen vurderede, at en havn i Liseleje ville have en negativ indvirkning på de andre havne, tværtimod.

Det er Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) enig i, her ser man positivt på planerne om en lystbådehavn i Liseleje:

”Der har længe været et ønske om en havn i Liseleje, så sejlerne får mulighed for et tiltrængt stop midtvejs mellem den 20 sømil lange kyststrækning mellem Hundested og Gilleleje. Vi oplever i disse år en meget stor efterspørgsel på bådpladser og mangel på kapacitet, så jeg er ikke i tvivl om, at behovet er der. Havnen kan samtidig bidrage til at gøre ”kagen” større for alle interessenter ved samlet set at løfte regionen turistmæssigt,” siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID).

Færdig havneplan

En havneplan er udarbejdet i samarbej­de med arkitektfirmaet Hasløv & Kjærsgaard, Orbicon og DHI.

”I havneplanen tager man hensyn til de store naturinteresser, så den griber mindst muligt ind i den naturlige sandtransport, alligevel har Liseleje Havn fået afslag,” fortæller Jens Christian Olsen og fortæller:

”Vi tror stadig på den nye havneplan, da den er udarbejdet med omtanke for naturen og er baseret på en nænsom udvikling. Og vi er flere og flere, der tror på ideen. I dag er vores forening vokset, og tidspunktet for en havn kunne ikke være bedre, i takt med den store interesse for naturoplevelser blandt rigtig mange danskere, tæt på strand og vand,” slutter Jens Christian Olsen.

Læs mere på Liseleje Havn a.m.b.a. hjemmeside https://www.liselejehavn.dk/


Flere nyheder

Copyright 2024 © Havneguide.dk