Omøs smukke højvandssikring
Omøs smukke højvandsikring - havdige og flot håndværk på samme tid
Af Trine Larsen
Omø Havns højvandsmur er 155 meter lang, udført i Azobé. Stormskader og højvande har medført store omkostninger for Omø igennem tiden. I dag mødes sejlerne af en flot 155 meter lang højvandsmur, der omkranser havnebassinet og sikrer mod højvande fra Storebælt. Muren på Omø er udført i azobé-træ, der er spunset flere meter ned i jorden bag havnebassinerne. Digerne er dimensionerede ud fra 2006-oversvømmelsen med et 'klimatillæg', som indregner en forventet havvandstigning på 0,5 centimeter årligt, over de næste 50 år.
Med sine organiske materialer falder højvandsmuren flot ind i omgivelserne og passer rigtig godt til det maritime miljø. Højvandsmuren er en af de i alt fire diger, der er kernen i Omøs beskyttelse mod oversvømmelse.
I alt 1,1 kilometer dige er opført i en højde mellem 2,40-2,68 meter.
Store stormskader
Selvom højvandsmuren i dag fremstår harmonisk, er historien bag en af de mere baske fortællinger om havets ødelæggende kræfter. Før diget og højvandsmuren blev til, var Omø og især den lille by Kirkehavn ramt af flere alvorlige oversvømmelser.
I november 2006 ramte en stormflod på næsten to meter over daglig vande og oversvømmede Kirkehavn. Derudover trængte vandet også ind over øen østfra, så søen midt på øen pludselig var forbundet med havet. Herefter gjorde Bodil i efteråret 2013 stor skade og siden decembers stormflod, som fik Storebælt til at æde endnu en bid af kysten ud mod Omø Fyr.
To fluer med ét smæk
Før diget blev nødvendigt, lå der allerede en plan om at udvide lystbådehavnen. Havnens rekreative kvaliteter skulle styrkes, og behovet for et dige gav anledning til at slå de to projekter sammen i et. I dag er højvandsmuren en del af det rekreative på havnen, der også har givet plads til en legeplads, grillpladser, volleybane og beplantning. Legepladsen har sandkasse, sørøverskib, hængekøjer og balancegang for de små.
Der er hængt solsejl op i pæle af Robinie-træ – alt udført i gedigent håndværk, der kan tåle oversvømmelse uden at tage skade.
En lang sej kamp
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Omøboernes digegruppe, Slagelse Kommune og Kystdirektoratet. Økonomisk var det en stor omkostning. Med hjælp fra Finansloven, LAG-midler, Slagelse Kommune og selvbetaling fra de husejere, der ville blive beskyttet af diget, kom der fremskridt i projektet.
- Der ligger jo altid et stort arbejde bag, og det var også tilfældet her hos os. I dag er det en glæde, at vi har fået en sikker løsning for beboerne på Omø. For dem er stormflodssikringen en kæmpe tryghed. Derudover glæder det os på havnen, at træmuren er udformet så smuk, som den er, fordi den både er flot at se på, men også giver mange muligheder. Den har mange muligheder, som balancebro for børnene, udsigtsplatform og så skaber den små hyggelige rum, hvor man kan sidde og nyde en is med udsigt over den lille fiskerihavn, siger Jesper Hansen, havnefoged i Omø Havn, der blev Årets Havn i 2017.
Læs mere om den charmerende Omø Havn her på Havneguide.dk
Foto: Hanne Schultz