Fotograf
Destination Kystlandet

Langhøj ved Rude Strand

Spændende fortidsminde nær Saksild

Man vil nok ikke umiddelbart gætte, at det hyggelige sommerhusområde ved Rude er hjemsted for en historisk attraktion, men ikke desto mindre ligger der her, godt skjult mellem de moderne sommerhuse, en langhøj fra cirka 3.500 f.Kr. Langhøjen fungerede som grav for en betydningsfuld person i lokalområdet – formentlig en høvding.

Langhøjen var cirka 60 meter lang og 1 meter høj. Højen blev placeret i en lysning i en lindeskov. For enden af langhøjen blev en palisademur af træ opført. Bag muren var en lille ceremoniplads, hvor man ofrede til guderne. Det er generelt for næsten alle danske langhøje, at der var en palisademur mod øst.

 

Da langhøjen skiftede karakter

Cirka 700-1000 år senere blev der placeret to stenkister med enkeltmandsgrave i gravhøjen. Stenkisterne kan ses, når du besøger højen den dag i dag. Dette ødelagde naturligvis den gamle gravhøj, men på den tid var begravelsesskikkene ændret, og tiden for langhøje, dysser og jættestuer var forbi. Det var dog ikke uhørt, at man brugte de gamle høje til enkeltmandsgrave på den tid.

 

Sådan finder du langhøjen

Oldtidsmindet ligger anonymt mellem Hougaardsvej og Lyngbakkevej. Der kan parkeres i vejsiden eller ved nærmeste offentlige parkeringsplads ved Strandbyvej.

Ved parkeringspladsen ligger Eva Keramik, som er et galleri og butik med RAKU-keramik. På den anden side af vejen er en sti, der fører den korte ved ned til Rude Strand, som er blandt østkystens bedste badestrande. Herfra er der under en kilometer til bademekkaet ved Saksild Strand.

Du kan finde inspiration til oplevelser omkring Saksild og Rude på denne side.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.  

Adresse

Langhøj, ved Rude Strand
8300 Odder
Danmark

Andre Kulturoplevelser

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2024 © Havneguide.dk