Fotograf
Kenneth Stjernegaard

Bindeballestien - regionalrute 36

Strækningen fra Vejle til Bindeballe følger den gamle Vandelbanes spor. Naturoplevelser og kulturhistorie går op i en højere enhed, så sæt god tid af til ophold undervejs.

Skiltning og kort
Bindeballestien er skiltet med regionalrute 36. Det tager cirka 2,5 time at cykle de 36 kilometer.

Download ruten til GPS.

Seværdigheder (fra øst mod vest)
Vejle er en moderne, hyggelig og kulturel købstad. Til højdepunkterne hører det stemningsfyldte gågademiljø, den unikke havnepromenade, Sct. Nicolai Kirke fra 1200-tallet, byens kunstmuseum, science museum og kulturmuseum.  

På et voldsted tæt på Vejle Å ligger Haraldskær Hovedgård fra 1434, der i dag drives som hotel. Skibet Kirke er bygget i frådsten og har romansk kirkeskib og -kor. I koret er der kalkmalerier fra 1200-tallet.

Vork Bakker er et næsten alpeagtigt naturområde med bakker, snævre slugter, skove, søer og marker.

Vingsted har et flot rekreativt område med bla. en undervandskasse, hvor livet i åen kan studeres. Vingsted Sø er en af landets spændende våbenoffermoser fra jernalderen. I det nærliggende jernaldermiljø har man rekonstrueret jernaldergårde.

Den spændende historie om Harald Blåtands Bro over Vejle Ådal fortælles på Ravning Station og broens forløb ses i terrænet. 

I Tørskind findes en samling store landskabsskulpturer i træ, sten og metal skabt af billedhuggerne Robert Jacobsen og Jean Clareboudt. 

Runkenbjerg, er en lang smal bakkekam med en fantastisk udsigt over landskabet. 

Bindeballe Station og Bindeballe Købmandsgård er bygget i forbindelse med Vandelbanens (1897-1957) oprettelse. Nu kan jernbanehistorien studeres på den gamle station, mens købmandsgården fungerer som indkøbssted og museumskøbmandshandel. Ruten mellem Ravningbroen og Bindeballe Købmandsgård består af grusvej.

Frederikshåb Plantage er et sjældent landskab af hvide sandklitter, lyngklædte bakker, søer og nåleskove.

Naturrum Kirstinelyst er et levende oplevelsescenter og samtidig porten til Randbøl Hede, Danmarks største indlandshede. Her dominerer de store vidder, sandklitterne og de vindomblæste lyngpletter.

En kort del af ruten følger nu den trafikerede Koldingvej, men efter 700 meter er man tilbage på sporet og følger snart den flotte natur langs Billund Bæk og naturområderne syd for Billund inden turen går til Billund, der bl.a. er hjemsted for de store attraktioner LEGOLAND® og Lalandia.

Adresse

Bindeballestien
7183 Randbøl
Danmark

Andre Cykelruter

i sejleruniverset Det Blå Østjylland
Copyright 2024 © Havneguide.dk