Vandoplevelser og strande

Primære fanebladeTag på Blå Eventyr i SydkystDanmark

Er du vild med at opleve verden under vandet, så er der rigelig med oplevelser at tage af. Der findes flere gode snorkelstier og dykkersteder i området. Her kan der både opleves skibsvrag eller bopladser fra jægerstenalderen. Ved Møns Klint kan du opleve den helt særlige verden, der folder sig ud tæt ved klinten.  

Vil du hellere opholde dig oven på vandet, så er der masser af muligheder for surfing, kite-surfing, SUP, kano og kajaksejlads. Især i området omkring Farøbroerne er der helt eminent at surfe og det er et populært sted blandt kitesurfere. Er du mere til en kajaktur, er Præstø Fjord et skønt sted at tage ud. 

Tag ud i det blå og lad vandoplevelserne folde sig ud.

Læs mere om vandoplevelserne og de mange strande her

Læs mere om Blå Eventyr her

Foto: Per Rasmussen

Vandoplevelser og Strande


I SydkystDanmark venter jer mange spændende blå eventyr, over, under og på vandet. Her er gode snorkelstier, dykkersteder og rig mulighed for at prøve kajak og Stand up Paddling.

hello
Eksempler på oplevelser
 Nyord Den billøse ø, Nyord er en helt speciel oplevelse, det vil du høre fra elle, der har besøgt den. Efter turen over broen fra Møn møder du en trylleskov, fuglereservater, salg af whisky i løs vægt og et bekymringsløst ø-liv. Trylleskoven er Ulvshale Skov, som ikke ligner nogle andre danske skove. De væltede træer, den bølgende, stenede skovbund, de små vandhuller og de mange plantearter, giver skoven sit helt eget mystiske særpræg. Fuglereservatet på Nyords store enge er hjemsted og rasteplads for fugle i tusindvis. I aftentimerne, når solen står lavt samles svaler og stære og fremviser de mest fantastiske flyvekunststykker over engene. Butikken Noorbohandelen er en attraktion i sig selv. Den sælger whisky i løs vægt, som du vælger selv fra den store whiskyvæg. Måske køber du også lokalt producerede fødevarer som sennep med jordbærsmag eller andre specialiteter for at have en dejlig bid af Nyord med hjem. Det virker reelt på noorboerne, sådan hedder de lokale beboere på Nyord, som om de lever et bekymringsløst ø-liv. Om det skyldes naturen, freden, bil-forbuddet eller whiskyen vurderer du selv.
Måske er det ikke kun overtro, at man ved at lægge et enebær i en krukke i Nyord kirke samtidig efterlader sine bekymringer. Husk at plukke enebærret på Ulvshale hede på vej til kirken. 
Shopping Se på kort
 Bøgeskov Fiskerihavn Bøgeskov havn er en lille hyggelig havn beliggende med udsigt til såvel Østersøen som Køge Bugt, midt i den skønne natur på Stevns.  Som gæst i Bøgeskov havn er der adgang til en hyggelig overdækket terrasse, hvor man kan spise sin mad ved de opsatte bord/bænke. Der forefindes toiletfaciliter og imod betaling adgang til badefaciliteter. Til børnene er der en lille legeplads med et gyngestativ. Havne i SydkystDanmark Se på kort
 Faxe Kalkbrud Faxe Kalkbrud ligger lige øst for Faxe by. Når du går ned i kalkbruddet, befinder du dig på bunden af et 63 millioner år gammelt hav. Her svømmede hajer, krokodiller og blæksprutter rundt mellem smukke koral­ler.

Det er dem, som sammen med havets mange andre dyr og planteorganismer, har dannet kalken. Koraller, hajtænder, krabbe­skjolde og muslingeskaller er nogle af de mange forsteninger, kalken indeholder. Kalken er også brugt som byggemateriale gen­nem mange hundrede år.

I gamle dage foregik kalkbrydningen ved, at bønderne gravede mindre kalkkuler, som blev kastet til igen, når brydningen var færdig. Først i midten af 1800-tallet blev der oprettet et blivende brud ejet af godserne Vemmetofte, Bregentved, Rosendal og Gavnø.

I år 1900 arbejdede 200 stenbrydere i kalkbruddet. En stenbryder kom typisk selv fra en sten-bryderfamilie. Han startede sit arbejdsliv med at tjene på en gård, men begyndte at arbejde i bruddet, når han blev gift. Med lidt held og dygtighed havde han i 40-50 års alderen opspa­ret nok penge til at købe et husmandssted.

Færden i kalkbruddet: Tag sko på med solide såler. Vil du finde fossiler, er hammer og mejsel (kan lejes på Geomuseum Faxe og Faxe Vandrerhjem) gode hjælpemidler. Kravl ikke op på kalkbunkerne, som kan skride og hold afstand til arbejd­ende maskiner. Solen kan være meget skarp, så husk altid at medbringe vand, solcreme, solbriller eller en hat, når du går tur i kalkbruddet.
Naturoplevelser Se på kort