Frederiksværk: Industriens vugge

Frederiksværks historie er en fortælling om dansk industris spirende begyndelse for mere end 250 år siden. Byen er udnævnt til et af Danmarks 25 nationale industriminder på grund af den særlige historie, området gemmer på.

Byen er opkaldt efter kong Frederik den 5., som levede fra 1723 til 1766: Frederiks Wærck. Det kongelige støberi Gjethuset lå i København fra ca. år 1500 og frem til kong Frederik den 5. flyttede det i 1757 til der, hvor Frederiksværk nu ligger.

Gjethusets bygninger blev opført i 1761-1767 af to omgange. Det lidt underlige navn stammer fra det tyske ord ”giessen”, der betyder at støbe.

Kanonstøberiet var Danmarks første store industrivirksomhed, og byen Frederiksværk voksede med tiden op omkring den. Derfor er byens historie anderledes end mange andre købstæder, da dens identitet blev støbt af bronze, kobber, jern og stål.

Støberiet leverede tusindvis af kanoner til den danske flåde, som blev brugt under adskillige krige. Krudtværket i byen producerede desuden kanonkuglerne og krudtet til kanonerne.

Industrien i byen er også bygget om kanalen, som går gennem byen. Bønderne omkring Arresø klagede til kongen over, at de blev ramt af oversvømmelser på grund af sandflugt. Derfor besluttede han, at der skulle graves en kanal mellem søen og Roskilde Fjord, så søen ikke gik over sine bredder. Kanalen blev gravet i 1717-1718, og man fandt ud af, at man også kunne bruge vandets kraft til at støbe kanoner. Mølledammen, der stadig findes den dag i dag, blev således udnyttet til at producere den energi, der drev værkerne i byen.

Efter kanonernes tid skiftede støberiet navn til De Forenede Jernstøberier, og produktionen skiftede til komfurer, potter og pander.

I dag kan du opleve de historiske omgivelser på flere forskellige måder. Gjethuset bruges nu som musik- og kulturhus med tilbud til store og små, så du kan nyde de smukke gamle bygninger, mens du oplever kulturelle arrangementer, udstillinger og forestillinger – læs mere om arrangementerne i Gjethuset her.

Industrimuseet Frederiks Værk og Krudtværksområdet er også et besøg værd. Her kan du blive klogere på industriens udvikling og produktionen af kanoner og krudt.

Skal der udendørs oplevelser på programmet, kan du følge kanalen helt fra Roskilde Fjord, igennem historiske Frederiksværk og til Danmarks største sø, Arresø. Det er en smuk tur ud over det sædvanlige!

Kilde: VisitNordsjælland og Gjethuset

Billede: VisitDenmark. Frederiksværk set fra kanalen.

Koordinater:  Bredde: 55.971613
Længde: 12.021327

Andre Natur og kultur

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk