Tisvilde Hegn blev plantet i 1724, og hvis du besøger Troldeskoven, kan du opleve de krogede og forvredne fyrretræer helt tilbage fra den tid. Området byder også på bl.a. smukke hedebakker, fortidsruiner, indbydende sandstrand og naturlegeplads.
Foretrækker du at opleve det smukke område til fods, byder Tisvilde Hegn på noget af det bedste løbeterræn med krævende og afvekslende ruter. Orienteringsløb i skoven er også muligt, da Tisvilde Hegn Orienteringsklub i samarbejde med Naturstyrelsen har opsat 29 faste poster. Download kort og få mere information her.
Området byder også på to vandreruter: Den gule rute er på ca. 15 km og tager dig forbi de fleste af skovens seværdigheder, mens den røde rute er kortere, men fører dig til Tibirke Bakker, hvor du kan opleve en helt enestående udsigt.
Mens du bevæger dig rundt i Tisvilde Hegn, så læg mærke til de 59 gravhøje i området, hvoraf de fleste stammer fra bronzealderen. Tre af højene går under navnet Harehøjene, fordi de danner form af et harespor. Hvis du står på en af dem, har du en smuk udsigt over slette, skov og strand.
Tisvilde Hegn gemmer også på andre spændende spor af områdets historie. Borgen Asserbo Kloster blev grundlagt af en biskop i 1100-tallet. I 1560 overtog kongen borgen og det tilhørende gods, men sandflugt og en brand betød, at kongen og hans følge forlod området. I dag står slotsruinen og voldgraven tilbage, og man kan tydeligt forestille sig, hvor storslået det må have været!
Inde midt i skoven i en lysning kan du desuden se spor efter en tilsandet gård, der blev udgravet i 1958. Torup, en forsvunden landsby med 18 gårde, blev forladt på grund af sandflugt i 1500-tallet, hvor beboerne måtte flygte fra området. Sandflugten førte senere til skovens opståen, da der i starten af 1700-tallet blev plantet træer og buske og gravet grøfter og gærder for at stoppe sandets hærgen.
Hvis du elsker at se på fugle, så lad din vandretur gå forbi fugleskjulet ved Holløse Bredning. Her kan du se et bredt udvalg af fugle, lige fra en skarvkoloni og vadefugle til ørne og masser af andre rovfugle.
Vil du have en helt unik naturoplevelse i aftentimerne, så besøg Dr. N. P. Wieth-Knudsen Observatoriet fra 1959, som har åbent to gange om måneden. Her kan du opleve stjerner og galakser, som står ekstra tydeligt i teleskopet, fordi luften over Tisvilde Hegn er næsten fri for lysforurening og har særlige partikler, som gør himlen mere klar.
Ud for skoven strækker sig en kilometerlang smuk, hvid sandstrand, som er meget børnevenlig. Her finder du små, skønne badehuse, som giver strandet et særpræg oppe i klitterne. Det er også muligt at gå på rav-jagt på stranden, når en storm har været forbi.
Til familiens små byder området syd for Liseleje Plantage, på den anden side af Melby Overdrev, på en naturlegeplads. Her kan børnene prøve kræfter med tovbaner, klatrenet, gynger, forhindringsbaner, rutsjebane og meget mere. På pladsen kan du se en udskæring i træ, der forestiller en havtyr. Den lokale historie lyder, at bønder i området stjal havkvæg fra tyren. Den hævnede sig ved at gå på land og pløje sandet op, så sandflugten kunne rase over området.
Ud over naturlegepladsen byder Tisvilde Hegn også på en oplevelsessti for børn. Stien er lavet i 2004 af børn med hjælp af kunstnere.
Du kan hente en folder om Tisvilde Hegn her, som fortæller mere om området og har et nyttigt kort til dit besøg.
Kilde: Naturstyrelsen
Billede: VisitDenmark / Niclas Jessen
Koordinater: Bredde: 56.042923
Længde: 12.061822