Tunfiskeri i Øresund

Fiskeri har altid haft en særlig plads i de nordsjællandske kystbyers historie.

Fra slutningen af 1930’erne og frem til omkring 1960 fandtes der dog en ganske særlig fangst i Øresundsfarvandet. Sportsfiskere strømmede til Snekkersten og Helsingør om sommeren for at fange atlantisk blåfinnet tun.

Flere af de fangede eksemplarer var over 2 meter lange og vejede op til 300 kg. En kæmpe fangst, som også kræver specielt udstyr: en stærk fiskerbåd og en såkaldt tunstol fastgjort på dækket (ses på billedet). En så stor fisk kan virkelig kæmpe imod – Faktisk er fisken så stærk, at den kan trække hele fiskerbåde efter sig.

Tunen har en meget høj kommerciel værdi, så udover at være en udfordrende fisk at fange, så var der også andre gevinster.

I en periode havde Danmark Europas bedste fiskeri efter tun, men omkring 1960 forsvandt tunen fra danske farvande – ja, faktisk også fra Øresund generelt.

Først i 2016 blev fisken atter set i danske farvande i store stimer i Skagerrak, Kattegat og Øresund. Det formodes at være den voksende bestand af fødefisk i de danske farvande, som har tiltrukket tunen igen.

Men hvis denne historie har givet dig store drømme om at prøve at fange en af de store og værdifulde blåfinnede tun, så må vi desværre skuffe dig. Det er forbudt at fiske efter tun, da fiskeriet er kvotebelagt og internationalt reguleret, og Danmark ingen kvote har på det. Og det betyder, at sports- og lystfiskere heller ikke må fange dem – heller ikke hvis de sætter dem ud igen.

Så da to lystfiskere i 2016 fangede en tunfisk på ca. 400 kg ud for Skagen, satte de den ud igen og fortalte kun historien anonymt til medierne. Måske der i fremtiden kommer til at være en bæredygtig tunfiskebranche i Danmark, men loven er der ikke endnu til at underbygge det.

Du må i stedet fiske efter andre fisk i Øresund, såsom arten bonito, der er i familie med tunen. Selvom du ikke må fange tunen, kan du være heldig at opleve tunfiskens karakteristiske spring op af vandet – og drømme om den dag, hvor du måske selv får lov at få en på krogen!

filmcentralen.dk kan du se en imponerende film om en tunfangst ved Snekkersten i konkurrencen ”Berlingske Tidendes Tuna Cup” i 1957, hvor over 100 både var samlet.

Kilde: dr.dk

Billede: Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Carl Bauder, den danske filmproducent, iført en rød tophue, som han fandt drivende i Øresund 1946-1947 og siden brugte som maskot på sine tunfiskeriture i Øresund.

Koordinater:  Bredde: 55.992864
Længde: 12.563878

Andre Natur og kultur

i sejleruniverset Nordsjælland
Copyright 2024 © Havneguide.dk