Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Vikingefortælling fra Aarhus Syd Ved indsejlingen i Aarhusbugten, vil i hurtigt finde jer selv i epicenteret af vikingernes største krigsmaskine.Intet andet sted i Skandinavien, kan man finde en højere koncentration af militære flådebaser, og igennem hele vikingetiden, er Aarhusbugten stedet hvor konger og høvdinge, samler deres drageflåder, før angrebene mod Vest.Det er nemlig fra denne bugt at angrebene på England og Frankrig tager deres udgangspunkt og det er også fra denne bugt at det allersidste danske vikingetogt drager ud i året 1069 e.kr.Skjoldrammer er blevet knust og blodrøde spyd blevet splintret i farvandene rundt om vikingefæstningen Aros, men lægger du til i Marselisborg havn, lander du lige midt i et af den danske vikingetids største søslag, slaget mellem Harald Blåtand og hans søn Svend Tveskæg. Harald Blåtand konverterede til den nye tro, kristendommen, for at få fred fra de tyske kejsere og deres evindelige korstog, men ak!Det resulterede blot i borgerkrig med hans egen søn, Svend, som forsvarede de gamle Guder. Far og søn førte hver deres egen drageflåde frem til kamp, og de mødtes i et blodigt slag, foran Aros mure. Pilene fløj som haglstorme over skibene og skjoldmure blev brudt af øksesvingende Bersærkerer, idet drageflådernes hoveder låste sammen mod hinanden.Højt over skibenes master fløj Odins Valkyrier, beredte på at føre de døde til Valhallas porte. Slaget varede i flere dage, uden at nogen af siderne kunne vinde en definitiv sejr, men en sen aften, da Kong Harald listede ud til buskadset for at gå på toilettet, krøb Svends bueskytte, Palnatoke, helt tæt op til kongen, og skød kongen lige i røven.Den berømte vikingekonge Harald Blåtand styrtede hårdt såret til jorden og døde kort efter, og sådan vandt Svend Tveskæg magten overflådebasen Aros samt resten af det danske rige.Billede: Iga Kuriata Vikingefortællinger Se på kort
 Snaptun - Udsigtstårn og Skovfitness i Tønballe 2,5 km. tur fra Snaptun havn til udsigtstårn i trætop og havudsigt, derefter gennem Tønballegård til Skovfitness og tilbage til Snaptun havn. Du kan let se tårnet fra stien. Der er en flot udsigt over Hjarnøsund, Snaptun Havn, Alrø og Hjarnø. Det er en betagende udsigt på alle tider af dagen - dog er solopgang nok det flotteste syn. Tårnet er bygget rundt om et stort bøgetræ, således at grenene danner et tag over platformen. Bøgetræet bliver ikke rørt på noget sted af tårnet. Meningen er, at man føler, at man står oppe i træet. Fra tårnet følger man en sti hen gennem Tønballegård og fortsætter ad grusvejen til der kommer et skilt med Tønballe Skovfitness. Skovfitness består af 11 stationer med tydelig angivelse af de forskellige øvelser, man kan udføre - hvis man har lyst dertil ellers er det ren meditation at gå rundt i skoven. Vandrestier Se på kort
 Tiufkær - regionalrute 55 Læg byens travlhed bag dig og følg ruten gennem Vejle Sønderskov, inden du kommer ud i det åbne landskab. Regionalrute 55 fra Vejle mod Kolding tager dig gennem hyggelige landsbyer som Tiufkær. Tiufkærruten tager dig ad små veje gennem landsbyerne Klattrup, Tiufkær og Håstrup. Regionalrute 55 munder ud i nationalrute 5 og 6 i Nørre Bjert og disse kan følges mod vest ind til Kolding.

Fra Nørre Bjert kan du også tage en afstikker mod øst ud på Drejens-halvøen eller lægge vejen forbi museet Trapholt. Download ruten til GPS.
Cykelruter Se på kort