Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Mindesmærke for Frederik 7 Midt mellem Tranebjerg og Onsbjerg ligger på vestsiden af landevejen den 33 meter høje kæmpehøj "Kongehøjen"
Øverst på højen står et monumentalt mindesmærke i form af en stor sten med et bronzerelief af en laurbærkronet Frederik 7., der underskrev Grundloven i 1849. Mindesmærket blev rejst af samsingerne i 1866 som tak for Grundloven.
Ved højen er der også mindesten for Genforeningen og for en tidligere formand for landboforeningen.
Højen er kranset af sten med navne eller initialer på markante samsinger.
Desværre blev de fleste sten til højen taget fra stendysser rundt på øen.
Kulturoplevelser Se på kort
 Nationalpark Mols Bjerge Oplev Nationalpark Mols Bjerge Høje toppe, dybe dødishuller og sjældne markfirben – og måske du møder en nationalparkguide på din tur i den 180 km2 store Nationalpark Mols Bjerge Landskabet i Nationalpark Mols Bjerge er skabt af gigantiske tunger af is og tonsvis af vand over millioner af år. Omkring 40 ud af 200 bevaringsværdige naturtyper, kaldet habitatområder, finder du i Nationalparken. Kulturhistorien oser på Kalø Slotsruin, foran Mols Bjerges store bronzealderhøje og i Ebeltofts små gader med toppede brosten og stokroser. I Nationalpark Mols Bjerge er der rum for opdagelsesrejser, der er af det stof, der gør en ferie mindeværdig. Der er også altid hjælp og inspiration – lige om hjørnet

Se videoer fra området her: Se hvilke aktiviteter der tilbydes og book dem her Se Webkort over publikum faciliteter, fri overnatning her   #molsbjerge #visitviborg #visitaarhusregionen
Naturoplevelser Se på kort
 Aqua Forum – Horsens' badeland Husker du fornemmelsen af vægtløshed, mens du glider gennem vandet, smilet på børnenes læber og den afslappende følelse, der breder sig i hele kroppen, fordi du pludselig har fået rørt samtlige muskler? På en tur i Horsens' svømmehal får I vækket alle jeres sanser. Selvom børnene er til fart over feltet og pjaskeri i timevis og du egentlig selv mest af alt trænger til en god omgang afslapning, så opfylder Aqua Forum alle jeres behov.  Du kan f.eks. få rørt hele kroppen ved at tage dig en rask svømmetur i det lange motionsbassin. Er du mere til ting, der kilder i maven? Så prøv udspringsbassinet, hvor du kan springe i vandet fra enten 1- eller 3- meter vipperne eller fra det 5 meter høje udspringstårn. Her kan du også prøve den 56 meter lange vandrutsjebane og tage dig en tur i spabadet, saunaen eller tylariet. Aqua Forum indbyder til timevis af leg, velvære, motion og svømning for alle!   Oplevelser til børn Se på kort